Anomalii legate de nominalizarea lui Klaus Iohannis la funcția de ministru de Interne și de vicepremier
Așteptam astăzi, ca mulți alții probabili, să văd care va fi deznodământul telenovelei legate de nominalizarea în Guvern a lui Klaus Iohannis, în condițiile în care există impedimente de ordin procedural pentru ca acesta să fie și ministru de interne și vicepremier.
Iată însă că în USL nu s-a ajuns la o concluzie, căci primarul din Sibiu pare-se că nu a acceptat încă nici funcția de ministru de Interne, la care numirea în funcție s-ar fi făcut foarte simplu. Dacă ne gândim însă la câteva aspecte s-ar putea să nici nu ne surprindă foarte tare de ce nu s-a ajuns încă la un acord în USL:
- Liberalii par preocupați în primul rând de imagine și nu de guvernare. De ce susțin asta? Dacă ar fi fost preocupați de guvernare ar fi acceptat deblocarea situației de la Interne, unde avem interimat, urmând a rezolva mai încolo problema vicepremieratului. Numirea în funcția de ministru se putea face și în această seară.
- Iohannis vrea să fie vicepremier pe probleme economice, doar că această poziție revine ministrului de Finanțe. La Finanțe este nominalizat acum Nicolăescu, pe care liberalii nu îl vor însă și vicepremier. Încurcate sunt lucrurile.
- PNL îl propune pe Iohannis vicepremier pe probleme economice, dar și ministru de Interne, două domenii care nu au absolut nicio legătură cu alta. Ce fel de propunere este aceasta? Una de imagine, în care omul din PNL care se bucură de simpatie populară este pus să exercite autoritate peste tot. La fel de bine, este o propunere care arată însă și criza de cadre a PNL.
- În fine, Iohannis este propus ca ministru de Interne, o zonă aflată în coordonarea vicepremierului Oprea. Dar Iohannis ar trebui să fie și vicepremier. Deci, ar urma să avem un vicepremier subordonat/aflat sub coordonarea altui vicepremier.
Oare Crin Antonescu nu a luat în calcul toate aceste anomalii atunci când a făcut propunerea pe care a făcut-o sau președintele PNL a avut în vedere eventuale avantaje de imagine și în rest să vedem ce o mai fi? Este un astfel de comportament unul responsabil față de Guvernul din care faci parte? Eu unul tind să cred că nu, și mai cred că toatăbrambureala asta venită din orgoliu s-ar putea să fie decontată tot de Antonescu, caruia îi va fi greu să explice rațional deciziile sale, atunci când cineva se va decide să îl întrebe direct.