Query failed: Incorrect key file for table '/var/tmp/mysql_tmp/#sql_6b24_17.MYI'; try to repair it SQL: SELECT a.title, a.id, a.article_main_type, a.article_type, a.custom_article_type, a.video_files, a.slug FROM article a LEFT JOIN section_article sa ON sa.article_id=a.id WHERE a.article_status = 3 AND sa.section_id='2' GROUP BY a.id ORDER BY a.date_published DESC LIMIT 10 Problema reală a lui Antonescu | Obiectiv.info

Problema reală a lui Antonescu

| 10 feb, 2014

Imediat după alegerile din decembrie 2012, situaţia politică din România părea relativ simplă. USL-ul câştigase în mod absolut scrutinul parlamentar, iar percepţia publică era clar în favoarea Uniunii.

În acest context, tot ceea ce liderul PNL avea de făcut pentru a deveni în 2014 preşedinte al României era să dea dovadă de solidaritate cu aliaţii social-democraţi şi să participe la implementarea programului de guvernare care a adus la putere Uniunea. În schimb, de mai bine de un an de zile, Crin Antonescu nu a ratat nicio ocazie importantă de a se contra cu partenerii săi de alianţă, probabil sperând că astfel va obţine câteva voturi în plus din zona de centru dreapta. Acum, din ce în ce mai multe sondaje de opinie arată că această strategie nu doar că nu i-a adus liderului liberal niciun plus, dar a reuşit chiar să îl pună într-o situaţie dificilă din punct de vedere electoral.

Este și concluzia care se desprinde din cel mai recent sondaj dat publicității de INSCOP Research, ale cărui rezultate, privite în ansamblu, atât în ceea ce priveşte opţiunile pentru turul I cât şi în ceea ce priveşte duelurile propuse de realizatorii sondajului pentru turul al II-lea, ar trebui să reprezinte o sursă de îngrijorare pentru liderul PNL.

Înainte de a prezenta însă rezultatele în sine, trebuie să precizăm că sondajul INSCOP a dorit să măsoare şi opiniile românilor în legătură cu participarea comună a PSD şi PNL la alegerile prezidenţiale. Astfel, 34,9% dintre respondenţi cred că USL va avea un singur candidat, 33,8% sunt de părere că cele două partide vor merge separat, în timp ce 31,3% dintre persoanele intervievate au ales varianta „Nu ştiu/nu răspund“. Aceste cifre arată că, prin prisma evoluţiilor politice din ultimele luni, publicul conștientizează tot mai puternic faptul că există posibilitatea să avem un scrutin în contextul unei disoluţii a USL.

O astfel de ipostază este observabilă în ceea ce priveşte rezultatele estimate de INSCOP pentru turul întâi, unde, dacă ar candida la preşedinţie, Victor Ponta ar fi votat de 29,8% din cei care au declarat că vor merge la vot. Pe locul doi s-ar clasa Crin Antonescu, cu 22,4%, în timp ce pe trei se află Mihai Răzvan Ungureanu, cu 11,3%. Cătălin Predoiu se situează pe ce-a de-a patra poziţie, cu 5,8% din opţiunile exprimate.

Puşi să alegă între un număr de candidaţi ce ar putea participa la turul întâi, românii îl preferă pe Victor Ponta lui Crin Antonescu, votul fiind în primul rând influenţat de evenimentele politice din ultimele luni, Crin Antonescu fiind actorul politic care a jucat în mod constant la două capete. Liderul liberal decontează astfel comportamentul său ce a fost contrar aşteptărilor electoratului. În condiţiile în care strategia sa de apropiere faţă de alegătorii de dreapta nu a avut succesul aşteptat, liderul PNL se vede acum pus într-o situaţie extrem de complicată - este dependent de unitatea USL şi de capacitatea de mobilizare electorală a PSD. Cu alte cuvinte, Crin Antonescu nu doar că are probleme în a convinge electoratul de centru-dreapta, dar a reuşit să îndepărteze prin atitudinea sa din ultimele luni o parte importantă a susţinătorilor social-democraţi.

Slăbiciunile electorale şi politice de care suferă liderului liberal din cauza lipsei sprijinului popular se văd foarte bine şi dacă analizăm comparativ confruntările propuse de realizatorii sondajului INSCOP pentru turul al doilea al prezidenţialelor. În primul rând, Victor Ponta ar obţine victoria indiferent de numelecontracandidatului în faţa căruia s-ar afla în turul secund al alegerilor prezidenţiale. Astfel, liderul executivului i-ar învinge fără probleme pe Crin Antonescu, cu 53,5% la 46,5%, pe Mihai Răzvan Ungureanu, cu 59,2% la 40,8% şi pe Cătălin Predoiu, cu 68,6% la 31,4%.

Pe de altă parte, situaţia lui Crin Antonescu este un pic mai complicată, din moment ce victoria în majoritatea duelurilor de tur secund sunt la limită. De exemplu, scorul de 50,9% la 49,1% pe care Antonescu l-ar obţine în faţa lui Sorin Oprescu se află în marja de eroare a studiului, care este de ± 3%. Cu alte cuvinte, Crin Antonescu are o problemă în a obţine un scor mai bun în faţa primarului general al Capitalei, un politician independent şi care nu are în spate un aparat de partid. De fapt, singurul contracandidat în faţa căruia Crin Antonescu nu ar avea probleme în turul doi rămâne democrat-liberalul Cătălin Predoiu, scorul dintre cei doi fiind de 68,4% la 31,6% în favoarea liderului liberal.

Cu alte cuvinte, problema reală a lui Crin Antonescu este aceea că, în prezent, el se vede pus în faţa situaţiei în care există o discrepanţă foarte mare între susţinerea realăl de care el se bucură şi sprijinul care l-ar legitima ca principal competitor la prezidenţiale.

Victor Ponta continuă să îl devanseze pe Antonescu din punct de vedere electoral, în ciuda atacurilor constante venite din partea opoziţiei care îl vizează aproape în totalitate pe liderul executivului. După aproape de doi ani în care a exercitat cu responsabilitate actul de guvernare, premierul nu s-a erodat aproape deloc din punct de vedere electoral.

La începutul lui 2014, Crin Antonescu a vrut să repare relaţia cu principalul său partener din USL, ţinând împreună o conferinţă de presă şi încercând să transmită un mesaj de unitate, în încercarea de a-şi asigura sprijinul susţinătorilor USL. Indiferent dacă acea împăcare a fost sinceră sau nu, votanţii continuă, în mod justificat, să îl penalizeze pe Antonescu pentru atitudinea sa duplicitară, caz în care şansele sale de deveni preşedinte al României devin mai mici pe zi ce trece.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ