UPDATE Şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, va fi cercetat ÎN LIBERTATE, sub control judiciar

| 12 feb, 2014

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, urmărit penal pentru trafic de influenţă, va fi cercetat în libertate, sub control judiciar, a decis, miercuri, instanţa supremă, potrivit minutei deciziei, şi nu de arest la domiciliu, aşa cum scriase iniţial Mediafax.

Controlul judiciar este o măsură preventivă prevăzută de noul Cod de procedură penală, necesară pentru împiedicarea sustragerii inculpatului de la urmărirea penală.

În perioada în care se va afla sub control judiciar, Cosma trebuie să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie sau la organul desemnat cu supravegherea, ori de câte ori este chemat, să informeze cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul desemnat cu supravegherea conform programului întocmit de poliţie şi, să nu părăsească România fără încuviinţarea prealabilă a procurorului, acesta având şi interdicţia de a deţine sau folosi arme.

În cazul lui Daniel Adrian Alixandrescu, director executiv al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, judecătorii instanţei supreme au stabilit ca măsură preventivă arestul la domiciliu, până pe 13 martie.

Conform noului Cod de procedură penală, măsura arestului la domiciliu constă în obligaţia impusă inculpatului, pe o perioadă de cel mult 30 de zile, de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune unor restricţii stabilite de acesta.

Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are obligaţia de a se prezenta în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat. El nu are voie să comunice cu persoana vătămată sau membrii de familie ai acesteia, cu alţi participanţi la comiterea infracţiunii, cu martorii ori experţii, precum şi cu orice alte persoane care nu locuiesc în mod obişnuit împreună cu el sau care nu se află în îngrijirea sa.

Procurorii DNA ceruseră arestarea preventivă a celor doi inculpaţi.

Decizia de miercuri nu este definitivă, ea putând fi contestată la instanţa supremă.

Avocaţii lui Mircea Cosma au cerut, miercuri, instanţei supreme cercetarea în libertate a preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova sau, în cazul în care admite cererea procurorilor, să dispună măsura arestului la domiciliu, întrucât acesta are probleme cardiace grave şi ar urma să se opereze.

Surse judiciare au declarat că Mircea Cosma a dat o declaraţie în faţa instanţei, în care a prezentat aspecte tehnice privind activităţile de administrare şi alte activităţi specifice ale Consiliului Judeţean Prahova.

Potrivit surselor citate, avocaţii lui Cosma au cerut judecătorului de caz să respingă propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi să dispună cercetarea în libertate a acestuia. Avocaţii au mai solicitat ca, în cazul în care constată că se impune luarea măsurii arestării în cazul lui Cosma, să dispună ca acesta să stea în arest la domiciliu, motivând că preşedintele CJ Prahova are "probleme medicale grave".

Avocaţii au precizat că înainte de începerea anchetei, situaţia medicală a lui Cosma impunea ca acestuia să-i fie montate stenturi. Astfel, avocaţii au cerut ca instanţa să dipună măsura arestului la domiciliu, pentru ca preşedintele CJ Prahova să se afle într-un mediu potrivit pentru a fi îngrijit din punct de vedere medical şi pentru repaus fizic.

Instanţa supremă a rămas în pronunţare, urmând să decidă dacă admite sau nu propunerea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă a lui Mircea Cosma.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, a plecat de la instanţa supremă în jurul orei 15.50, după ce i-a expirat ordonanţa de reţinere, dar înainte ca judecătorii să decidă cu privire la cererea de arestare.

Cosma a spus, la ieşirea din sala de judecată, că are tensiune arterială 18 şi că trebuie să se întoarcă la spital.

Directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Prahova, medicul Daniel Nicolae, care l-a însoţit pe Cosma atât în drumul spre Bucureşti, în ambulanţă, cât şi la ICCJ, unde i-a ţinut perfuzia, a declarat că preşedintele Consiliului Judeţean Prahova va fi reinternat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti pentru noi investigaţii medicale.

Mircea Cosma a declarat corespondentului MEDIAFAX că marţi seară, înainte de a fi dus în arestul IPJ Prahova de la Câmpina, a fost supus unor investigaţii medicale conform procedurilor, iar medicul de la spitalul din Câmpina care a constatat că are tensiunea 18 a prescris trimiterea imediată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti.

Cosma a mai spus că aşteaptă sentinţa instanţei supreme în privinţa propunerii DNA de emitere a unui mandat de arestare pe numele său.

Şeful DNA - Serviciul teritorial Ploieşti, procurorul Lucian Onea, declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că ordonanţa de reţinere emisă pe numele lui Mircea Cosma a expirat miercuri la ora 15.15, iar din acel moment Cosma a ieşit din custodia organelor de anchetă.

Întrebat despre acuzaţiile din dosarul în care a fost reţinut, Cosma a spus: "Este un dosar penal cu două capete de acuzare. O să le lămurim, o să le demontăm".

Întrebat de la ce crede că i se trage acest dosar, Cosma a arătat că ar putea fi vorba de unele "duşmănii", iar solicitat să precizeze din partea cui, a spus: "A cui a fost judeţul Prahova până în 2012. Păi nu ştiţi legea pensiilor cu număratul de trei ori ? De la mai mulţi, care nu mai au răbdare să duc mandatul ăsta până la capăt. Nu-i ştiu, sunt denunţători, sunt martori sub acoperire", lăsând să se înţeleagă că face referire la fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Roberta Anastase.

Marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a fost reţinut de procurorii DNA pentru fapte de corupţie, iar ulterior, pentru că avea tensiune foarte mare, a fost dus la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, unde a fost internat în secţia de Cardiologie până miercuri la prânz, când a fost dus la instanţa supremă.

În dosarul în care a fost reţinut Cosma, procurorii DNA au început urmărirea penală pentru trafic de influenţă şi împotriva fiului acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, iar procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu Niţu, a transmis, marţi, ministrului Justiţiei referatul DNA privindu-l pe Vlad Cosma pentru a cere încuviinţarea arestării preventive a acestuia.

Vlad şi Mircea Cosma sunt urmăriţi penal pentru trafic de influenţă, fiind acuzaţi de DNA că ar fi cerut şi primit peste 4,4 milioane de lei de la reprezentanţii unor societăţi comerciale, denunţători în cauză.

"Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influenţă, respectiv preşedintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel încât societăţile respective să obţină de la instituţia publică lucrări şi servicii curente supraevaluate, de întreţinere a drumurilor publice sau a drumurilor judeţene pe timp de iarnă, dar şi decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentând «comisioanele» conform înţelegerilor cu cei doi inculpaţi", susţin procurorii DNA.

În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie l-au reţinut, marţi, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, pe Daniel Adrian Alixandrescu, director executiv al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, ce avea în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice. Procurorii au cerut ICCJ şi arestarea preventivă a acestuia.

Mircea Cosma, în vârstă de 68 de ani, se află la al treilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova. El a deţinut această funcţie în perioada 2000 - 2004, fiind ales atunci de membrii Consiliului Judeţean în urma înţelegerilor politice. În mandatul 2004 - 2008, când preşedinte al CJ Prahova a fost Florin Anghel, reprezentant al PC, Cosma a fost ales vicepreşedinte al CJ Prahova, funcţie din care a demisionat, rămânând consilier judeţean. După o perioadă în care nu s-a aflat în prim-planul politicii locale, în august 2009 Mircea Cosma a preluat conducerea organizaţiei Prahova a PSD, înlăturându-l din această funcţie pe fostul ministru de interne Marian Săniuţă, care din momentul congresului în care Cosma a fost ales nu s-a mai implicat în activitatea PSD, ulterior demisionând din acest partid. La alegerile din 2012, Cosma a fost reales preşedinte al CJ Prahova.

De asemenea, Mircea Cosma este vicepreşedinte al PSD la nivel naţional.

Tag-uri: Mircea Cosma
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 feb, 2014
gigi
Cozma e cercetat in libertate sub control judiciar -e altceva decit arestul la domiciliu.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ