Cât va dura până când din noul PNL rămâne doar PDL?
Fuziune PNL PDL. Sâmbătă, în aplauzele delegaţilor veniţi la congres, PNL-ul şi PDL-ul au decis să îşi unească destinele politice într-o căsătorie de convenienţă în ciuda discursului liderilor celor două formaţiuni care au vorbit despre o viziune politică coerentă.
Dacă totul merge aşa cum îşi doresc conducerile celor două partide, după prezidenţiale va avea loc o fuziune din care va rezultat un mare partid popular, ce va lua însă numele de PNL.
Fuziune PNL PDL. Trecând peste absurditatea întregii iniţiative, de la reuniunea de sâmbătă s-au întâmplat câteva lucruri interesante, mai ales în interiorul PNL. La nici câteva ore după congres, doi parlamentari liberali, un senator şi un deputat, şi-au anunţat intenţia de a demisiona din partid şi de a se alătura grupului de iniţiativă format în jurul lui Călin Popescu-Tăriceanu, ei fiind urmaţi luni de alţi doi aleşi.
Citește și: Fuziunea PNL-PDL anunță o rupere a PDL
Care va să zică, în nici două zile de la congresul care a marcat oficial moartea PNL ca reprezentant al liberalismului din România, nu mai puţin de patru aleşi liberali au decis să intre în rândurile PLR-ului condus de Călin Popescu-Tăriceanu. Prin venirea celor doi parlamentari care şi-au anunţat luni demisia din PNL, liberal-reformatorii au ajuns să aibă peste 30 de aleşi, cifră importantă dacă avem în vedere că după alegerile din 2012 grupul parlamentar al PNL număra 152 de senatori şi deputaţi.
Fuziune PNL PDL. Cu alte cuvinte, într-un interval de timp relativ scurt, proiectul demarat de fostul premier prin care se urmăreşte continuarea liberalismului adevărat din România, a reuşit să adune o cincime din numărul de parlamentari ai PNL. De asemenea, evenimentele ultimelor zile crează premisele unui veritabil exod dinspre PNL spre PLR. Dacă este să reducem situaţia la esenţa sa, atunci se poate spune că în PNL ultimul va stinge lumina cu mult timp înainte de definitivarea fuziunii cu PDL-ul.
Citește și: KLAUS IOHANNIS şi-a asumat dezastrul lui TRAIAN BĂSESCU în ziua vânzării PNL
În schimb, actualii liderii ai PDL sunt cei avantajaţi de toată această situaţie, ei având ocazia de a acapara în mod decisiv puterea în noul PNL format după fuziune. De fapt, dacă ne uităm la trocul făcut între PNL şi PDL pe durata negocierilor statutului viitorului partid, vedem că democrat-liberalii nu au cedat decât denumirea partidului, care oricum era decredibilizată în ochii electoratului după ce au rupt USL. În schimb, Iohannis şi ai lui au renunţat la aproape un secol şi jumătate de tradiţie liberală, noul PNL urmând să fie un partid popular afiliat PPE-ului. Astfel, pe măsură ce actualii liberali vor fi din ce în ce mai slabi în raport cu democrat-liberalii, în interiorul marii formaţiuni de dreapta vor apărea fricţiuni provocate de dorinţa oamenilor lui Blaga de a acapara puterea. O asemenea evoluţie a lucrurilor a avut loc şi în fosta Alianţă DA, unde pe măsură ce creşteau în sondaje şi erau încurajaţi de la Cotroceni, liderii PD puneau din ce în ce mai multă presiune pe colegii lor liberali.
Fuziune PNL PDL. Desigur, miza era atunci puterea absolută pentru Traian Băsescu şi ai săi. Acum lupta pentru putere se va da în interiorul unei construcţii artificiale, care are şanse minime de a se transforma într-un proiect coerent. Însă, noul şi marele PNL atât de lăudat în congresul de sâmbătă s-ar putea dovedi o reîntrupare a PDL-ului condus de oameni care erau alături de Traian Băsescu atunci când acesta devenea preşedinte şi care încă îi sunt loiali liderului de la Cotroceni.