Ce au aflat cercetătorii despre persoanele matinale
Cercetătorii au aflat că există diferenţe importante între oamenii care sunt mai activi dimineaţa devreme şi cei care preferă să lucreze seara târziu. Există o legătură între ceasul lor intern şi alegerile morale pe care le fac.
Astfel, în urma unui studiu realizat de psihologii de la Universităţile Washington şi Johns Hopkins, a reieşit că persoanele matinale sunt mai predispuse să se poarte imoral, să înşele, în timpul nopţii.
Cei 200 de voluntari nu ştiau că psihologii vor urmări onestitatea lor. Li se spusese doar că vor lua parte la un studiu şi vor fi rugaţi să rezolve probleme şi diferite jocuri.
Studiul, denumit sugestiv "The Morality of Larks and Owls" ("Moralitatea ciocârliilor şi a bufniţelor"), a analizat relaţia dintre deciziile etice şi "cronotipul" participanţilor - momentul în care oamenii îşi doresc cel mai mult să doarmă sau acela în care au cel mai mare nivel de energie.
Cercetătorii au descoperit faptul că oamenii tind să fie mai oneşti atunci când programele lor de muncă se potrivesc cu cronotipurile lor. Astfel, persoanele matinale sunt "mai etice" în timpul dimineţii, iar "noctambulii" sunt mai oneşti în timpul nopţii.
În cadrul cercetării, voluntarii primeau premii dacă rezolvau la timp, corect, problemele, iar rezultatele lor erau declarate pe propria răspundere, acesta fiind singurul aspect de care erau de fapt interesaţi cercetătorii.
Tendinţa de a înşela creşte în perioada în care persoana respectivă şi-ar dori de fapt să doarmă.
Profesorul Sunita Sah, unul din autorii studiului, spune că aceste concluzii sunt importante pentru organizarea la locurile de muncă unde contează foarte mult deciziile bazate de onestitatea şi moralitatea angajaţilor.
Psihologii au demonstrat astfel că alegerile morale ale oamenilor sunt influenţate de ceasul lor intern şi de orele la care sunt luate.