Creșterea nivelului de trai al românilor se vede în vânzări
Dincolo de datele statistice care descriu direct evoluția veniturilor populației, unul dintre elementele cele mai grăitoare în raport cu nivelul de trai și percepția asupra mersului economiei este reprezentat în mod firesc de modul în care performează sectorul comerțului cu amănuntul.
Chiar dacă există o majorare a veniturilor, dacă în retail nu există o evoluție ascendentă este clar că nivelul de trai nu înregistrează o creștere semnificativă, sau că există o neîncredere majoră în rândul populației cu privire la trendurile din economie. Dimpotrivă, când acest sector crește cu motoarele turate la maximum, înseamnă că individul resimte o majorare solidă a veniturilor sale și că privește cu optimism către evoluția viitoare.
Este exact siutația descrisă de concluziile unui recent studiu al GfK, preluat de Economica.net. Conform datelor prezentate, deși cifra de afaceri din comerţul tradiţional din 32 de state europene a stagnat anul trecut, la nivelul de 3,1 trilioane euro, în România lucrurile au mers în direcția cea bună. Astfel, în 2013, comerțul retail tradițional a crescut cu 4,9%, cifră prin prisma căreia România se situează pe cea de-a treia poziție a podiumului european, după statele baltice (+5,3%) şi Polonia (+5,1%).
Altfel spus, în ciuda propagandei cu o anume coloratură politică, românii au resimțit în mod real o creștere a nivelului de trai ca urmare a măsurilor luate de cabinetul Ponta. Datele furnizate de GfK demonstrează că majorarea pensiilor, scăderea TVA-ului la pâine, reîntregirea salariilor bugetarilor sau creșterea salariului minim pe economie și-au atins cu adevărat scopul vizavi de majorarea puterii de cumpărare, iar evoluțiile constant pozitive din economie au reușit să redea optimismul românilor, încurajând comportamentul de consum. Studiul GfK concluzionează că, la la nivelul anului trecut, România a înregistrat una dintre cele mai mari majorări ale puterii de cumpărare din Europa, după Scandinavia și țările baltice.
De asemenea, același studiu GfK estimează că evoluția în domeniul retail va continua să fie una pozitivă și în acest an. Astfel, conform prognozei întocmite de specialiștii companiei arată că România se va afla printre ţările UE care vor înregistra creşteri în ceea ce priveşte cifra de afaceri din vânzările cu amănuntul, estimând că aceasta va ajunge la +4,3%. Astfel, cu o cifră de afaceri rezultată din comerţul cu amănuntul, de 26 miliarde de euro în 2013, anul acesta România va înregistra o creştere cu peste un miliard de euro mai mult.
Or, această evoluție pozivită prognozată de GfK nu poate însemna decât un singur lucru: România va înregistra și anul acesta o evoluție reală pozitivă a puterii de cumpărare, ceea ce, desigur, nu poate decât să ne bucure. Până la urmă, degeaba spun statisticile că lucrurile merg bine în economie, că se reduce inflația, sau că media veniturilor are o evoluție pozitivă de la lună la lună. Important nu este ce scrie pe hârtie, ci ceea ce resimte pe propria piele fiecare român
Ştirile orei
Cum dracului poti sa spui ca romanul o duce mai bine????
Chiar asa ne razi in nas?