Cine îşi dă cu părerea la TV despre anti-corupţie
Pe fondul anchetelor demarate de DNA în ultima vreme, tema luptei anti-corupţie s-a aflat în centrul preocupării mass-mediei din România, care a întors subiectul pe toate părţile.
Cazurile lui Andrian Duicu şi a lui Radu Mazăre, cărora li s-a adăugat şi cererea făcută de procurori joi în ceea ce priveşte anchetarea senatorului Marius Isăilă, au reprezentat ocazia perfectă pentru ca oamenii din presă loiali fostei puteri să iasă la atac. Desigur, alături de ei se găsesc politicienii din PDL şi PMP, care încearcă să speculeze din punct de vedere elctoral momentul, prezentându-se acum drept marii apărători ai dreptăţii din ţara noastră, în luptă cu sistemul clientelar instaurat, chipurile, de PSD. Ironia face că mulţi dintre ei sunt implicaţi în diverse afaceri de corupție, care au lăsat gauri adânci în bugetul de stat.
Un prim exemplu este acela al lui Eugen Tomac, liderul PMP care în urmă cu mai multe săptămâni vorbea despre reţelele de corupţie care au spoliat România post-decembristă, uitând de propriul scandal de corupţie în care este implicat. Acum, partidul condus de domnia sa îi cere demisia premierului Victor Ponta, pentru că ar fi solidar cu Radu Mazăre și Adrian Duicu.
Un alt caz special este cel al deputatului Florin Popescu, care de câteva săptămâni este o prezenţă constantă la B1 TV, post unde este invitat aproape exclusiv la emisiuni ce au ca temă marea corupţie de la nivelul consiliilor judeţene. Poate că realizatorii de la postul de pe Calea Victoriei îl invită în calitate de expert, din moment ce pe vremea când era preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Popescu se specializase în acordarea de contracte publice cu dedicaţie. Firma de activitatea căreia se ocupa chiar tatăl său, era abonată la lucrările publice atribuite între 2008 şi 2012 de CJ Dâmboviţa, valoarea multora dintre contracte fiind umflată prin acte adiţionale. De altminteri, profitul firmelor controlate de el era de milioane de euro şi, în ciuda sesizărilor actualei conduceri judeţene, nicio anchetă nu îl vizează în prezent pe actualul parlamentar PMP.
Nimeni nu o poate întrece însă pe Elena Udrea, care, pe vremuri, administra o mare parte din bugetul României prin intermediul Ministerului Dezvoltării Durabile şi Turismului, instituţie creată special pentru domnia sa. În 25 de ani de democraţie, niciun alt membru al executivului nu a reuşit să sifoneze atâtea fonduri destinate clientelei de partid, favorita lui Traian Băsescu reuşind performanţa negativă de a obţine blocarea majorităţii axelor de finanţare de la Uniunea Europeană.
Din foarte multe puncte de vedere, Elena Udrea sintetizează tot ce este mai rău în fosta guvernare Băsescu-Boc, dar în jurul ei au existat mulţi care odată ajunşi în poziţii publice şi-au folosit influenţa pentru a obţine avantaje materiale pentru ei sau pentru apropiaţii lor. Împreună, acești politicieni au creat un sistem a cărei influenţă încă se vede mai ales în zona parchetelor, care blochează dosarele în care sunt implicați sau îi aduc la audieri pe ușa din dos, feriți de camerele de luat vederi.
În schimb, cei care au beneficiat cel mai mult de pe urma participării lor la fostul regim îşi dau acum cu părearea despre cât de coruptă este în opinia lor actuala putere. Singurul sentiment pe care un om de bun simţ îl poate avea nu poate fi decât de silă generală faţă de ipocrizia unor oameni care au furat statul român de miliarde de euro.
Ştirile orei
daca la ei te-ai gandit..ma apuca ,la fel,o sila
despre restul,parca era chestiunea aia cu prezumtia de nevinovatie?
sau aia e valabila strict doar pentru PSD?
Ia vedeti viata de lux a acestor parveniti! Te cutremuri!