Laura Codruţa Kovesi a primit premiul "Femei curajoase din România" din partea Ambasadei SUA

| 10 apr, 2014

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a primit, joi seară, premiul cel mare de la însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, în cadrul primei ediţii în România a premiilor "Femei curajoase din întreaga lume".

Pe lângă procurorul-şef al DNA, au mai fost premiate istoricul Lya Benjamin, pentru dezvăluirile privind Holocaustul din România, poeta şi dizidenta Ana Blandiana, reporterul de investigaţii Ondine Gherghuţ, comisarul şef de poliţie Viorica Marincaş, prima femeie numită şef al unui inspectorat judeţean de poliţie, şi ecologista Felicia Ienculescu-Popovici.

"În anul 2007, Departamentul de Stat a înfiinţat premiile «Femei curajoase din întreaga lume», pentru a onora calităţile de conducător al unei femei extraordinare care au jucat un rol important în transformarea societăţilor lor. Femeile pe care le onorăm în această seară au vieţi extraordinare. Realizările lor demonstrează puterea acţiunii individuale şi reflectă valorile comune ale României şi ale SUA. Viziunea, curajul şi hotărârea lor reprezintă o sursă de inspiraţie pentru noi toţi", a declarat Duane Butcher, la ceremonia de înmânare a premiilor, organizată la Ambasada SUA.

"Este important să le sărbătorim şi să le preţuim pe aceste femei curajoase. Ar fi bine dacă ar exista mai multe ca ele în lume", a spus diplomatul american, adăugând că are "marele privilegiu" de a o premia pe Laura Codruţa Kovesi, prima femeie procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care "a demonstrat curaj extraordinar, luptând împotriva infracţionalităţii şi corupţiei".

"Sub conducerea sa, procurorii DNA au continuat să investigheze cazuri care ar fi fost de neînchipuit în urmă cu un deceniu, doamna procuror-şef Kovesi a luptat pentru a păstra DNA puternică, relevantă şi independentă. Ea este o forţă care luptă pentru reforma justiţiei şi a statului de drept", a spus Butcher.

În opinia diplomatului american, Laura Codruţa Kovesi a demonstrat "o combinaţie rar întâlnită de cutezanţă şi echilibru, trăsături caracteristice ale unui lider adevărat", iar pe parcursul carierei "a învins obstacole pentru a-şi îndeplini visurile".

"În pofida celor care au avertizat-o că va avea un viitor sumbru ca femeie procuror, ea a sfărâmat stereotipurile existente", a subliniat Duane Butcher.

Totodată, însărcinatul cu afaceri a precizat că în perioada 2006-2012, când a fost Procuror general al României, Kovesi "a adus tineri profesionişti, a adoptat cele mai noi tehnici de investigaţie şi a insuflat o etică a independenţei procurorilor".

Butcher a declarat că procurorul-şef al DNA este "un model" pentru cei care se vor dedica "eforturilor de a asigura dreptatea în societate".

"Activitatea sa şi a instituţiei pe care o conduce este acum de o importanţă vitală pentru această ţară. Devotamentul său şi al altor curajoase femei procuror şi judecător demonstrează rolul lor crucial în reformarea sistemului judiciar", a spus diplomatul american, adăugând că pentru el a fost "o onoare şi un privilegiu " să lucreze cu Laura Codruţa Kovesi în ultimii ani. "Sunt realmente impresionat de talentul, devotamentul şi perseverenţa sa", a mai spus Duane Butcher, care speră că tinerii şi tinerele din România vor urma "exemplul altruismului său".

"Nu ştiu dacă sunt cu adevărat o femeie curajoasă, în înţelesul strict al cuvântului, aşa cum este definit el în dicţionare. Ştiu însă că m-am angajat într-un efort constant şi consecvent de a lucra cu profesionalism şi corectitudine", a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul-şef al DNA a subliniat că s-a ghidat întotdeauna după principiul potrivit căruia legea "trebuie să fie mai presus de orice şi oricine".

"Mulţumirea de a şti că ai făcut ce trebuia depăşeşte cu mult orice eventuale neplăceri cauzate de presiuni externe, de forţe interesate să promoveze interese particulare, de imixtiuni neavenite şi îţi dă puterea de a continua", a mai spus Kovesi.

Totodată, procurorul-şef al DNA a mulţumit Ambasadei SUA pentru "contribuţia constantă şi consecventă la consolidarea principiilor statului de drept în România, la dezvoltarea unei justiţii independente şi imparţiale şi la consolidarea unor instituţii din sistemul de justiţie ca instituţii curajoase, pro active şi eficiente".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ