Statistica ridică semne de întrebare asupra imparţialităţii Justiţiei
De câteva luni asistăm la o veritabilă ofensivă a reprezentanţilor Parchetelor în care sunt vizaţi politicieni de la nivel central sau local. Astfel, recentele anchete de la Constanţa şi din Mehedinţi fac parte dintr-o serie de dosare instrumentate de procurori de la venirea Laurei Codruţa Kovesi în fruntea DNA.
Aflată marţi la bilanţul MAI, procurorul-şef al DNA a ţinut să vorbească despre profesionalismul şi imparţialitatea de care dau dovadă actualii săi subalterni, domna Kovesi apreciind că procurorii nu deschid dosare „în funcție de anumite afinități sau de apartenența la un partid politic”. Şi totuşi, dacă urmărim cu atenţie bilanţul activităţii DNA în lunile de când procuroarea favorită a lui Traian Băsescu a ajuns în fruntea acestei instituţii, ne putem pune câteva întrebări legate de activitatea Direcţiei.
Din mai 2013, când Kovesi era numită procuror-şef al Direcţiei, şi până în prezent, în vizorul DNA-ului au intrat 28 de politicieni importanţi, printre ei numărându-se parlamentari, şefi de consilii judeţene sau primarii unor municipii importante. Ciudăţenia acestui bilanţ este reprezentată de faptul că, dintre oamenii politici anchetaţi, nu mai puţin de 27 provin din rândurile PSD şi PNL, în timp ce doar doi anchetaţi vin din zona fostei puteri.
Astfel, DNA a găsit doar doi PDL-iști cu posibile probleme – Ioan Oltean şi Stelian Fulia. Primul este urmărit penal pentru folosire a influenței dată de funcția pe care o ocupa în partid în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată și favorizarea infractorului. Pe de altă parte, Stelian Fuia a fost pus sub urmărire penală la 8 ianuarie 2014, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.
În schimb, în dosarele celor de la PSD sau de la PNL există acuzaţii mult mai grave, cum ar fi luare sau dare de mită, constituire de grup infracțional organizat, trafic de influență, cumpărare de influență, şantaj, instigare la dare de mită sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității. Aproape în toate cazurile care au ajuns în instanţă, procurorii anti-corupţie au cerut arestarea preventivă sau pedepse cu închisoarea.
De asemenea, trebuie amintit că de la instalarea guvernului Ponta, Corpul de Control al premierului a finalizat câteva sute de anchete în care apar numele unor lideri ai PDL sau PMP. Deşi procurorii au primit dosarele, o mare parte dintre ele ajungând la DNA, până acum nu există nicio anchetă penală în care să fie citaţi polticieni ca Elena Udrea sau Adriean Videanu.
Frumuseţea statisticii este că, în sine, ea nu minte, deşi rezultatele ei pot fi interpretate într-un sens sau în altul. În cazul dosarelor instrumentate de procurorii DNA, situaţia este însă una cât se poate de simplă, cifrele demonstrând clar că între zelul cu care procurorii îi anchetează pe liderii PSD şi PNL şi modul în care politicienii din opoziţie par a fi menajaţi există o mare diferenţă. Toată situaţia este mult prea bătătoare la ochi pentru a fi vorba despre o simplă coincidenţă, în ciuda asigurărilor pe care Laura Codruţa Kovesi ni le dă în mod constant.
Ştirile orei
statistica este batuta de realitate?
Laura Codruta Kovesi a primit joi din partea Ambasadei SUA premiul care celebreaza activitatea Femeilor curajoase din intreaga lume. Intr-o ceremonie desfasurata la ambasada, insarcinatul cu afaceri al SUA, Duane Butcher, a spus ca "Laura Codruta Kovesi a demonstrat curaj extraordinar, luptand impotriva infractionalitatii si coruptiei... Ea este o forta care lupta pentru reforma justitiei si a statului de drept." Kovesi a spus ca "nu este greu sa fii curajoasa, iar multumirea de a sti ca ai facut ce trebuia depaseste cu mult orice eventuale neplaceri cauzate de presiuni externe, de forte interesate sa promoveze interese particulare, de imixtiuni neavenite si iti da puterea de a continua".