Ceaiul din flori de tei este, poate, cel mai comun tip de ceai. Acesta poate fi utilizat in scopuri terapeutice, in tratarea racelilor de tot felul. Ajuta la reglarea temperaturii organismului, la eliberarea cailor respiratorii de secretiile in exces, reduce si elimina durerile musculare, durerile de cap asociate acestor afectiuni. Substantele emoliente din florile de tei reduc senzatia de iritare de pe caile respiratorii si, ca atare, calmeaza tusea uscata. Mai mult, aceste principii active sunt utile si in tusea productiva.
Datorita substantelor active din planta, ceaiul de tei este folosit ca sedativ usor si este recomandat sa fie baut cu 30 de minute inainte de culcare, in special in cazul persoanelor care se confrunta cu tulburari de somn si stari de nervozitate si anxietate.
Ceaiul de tei ajuta si la ameliorarea migrenelor biliare. Conduce la o digestie sanatoasa, atunci cand este asociat cu ceaiul de musetel sau de menta, trateaza constipatia si diareea si previne deteriorarea celulara, gratie flavonoidelor cu rol de protectie impotriva radicalilor liberi, care sunt principalii factori in aparitia bolilor grave.
Infuzia combinata de tei amplifica diureza, stimuleaza eliminarea surplusului de lichide prin transpiratie. Suplimentar, se fac si bai generale cu flori de tei, care au un efect diuretic si calmant, fiind utile si ca adjuvant contra cistitei si a nefritei.
Gastrita, durerile de tip arsura, specifice acestei afectiuni, sunt calmate si vindecate cu pulbere de tei. Pe de o parte, ea reduce nivelul de stres si tensiunea psihica, iar, pe de alta parte, protejeaza si cicatrizeaza mucoasa gastrica. Pentru o mai mare eficienta, se pune la macerat, impreuna cu teiul si o cantitate egala de radacina de lemn-dulce.
Adjuvant in hepatita de tip B si C — principiile active din teiul argintiu au efecte hepatoprotectoare. Efectul de protejare al celulei hepatice, combinat cu efectul de stabilizare si de calmare psihica, recomanda aceasta planta in tratarea hepatitelor cu posibila evolutie spre ciroza.
In dureri articulare provocate de artrita, infuzia de tei reduce inflamatia si mai ales durerile articulare. Acest efect s-ar datora, potrivit cercetatorilor, flavonoidelor continute de florile de tei.
Pentru persoanele care se confrunta cu afectiuni renale, ceaiul de tei este, de asemenea, indicat pentru ca are proprietatea de a trata incontinenta si previne formarea pietrelor la rinichi.
Adjuvant in limfom malign si cu actiune antitumorala, ceaiul din florile de tei cu frunza in forma de inima are efecte de inhibare a multiplicarii celulelor tumorale si induce autodistrugerea (apoptoza) acestora. Aceste efecte, se pare, sunt produse de o substanta (scopoletina) continuta de florile acestei specii de tei.
In cosmetica, florile de tei sunt folosite in combinatie cu florile de albastrele pentru comprese impotriva cearcanelor si ca remediu pentru ochii obositi si umflati. In plus, florile de tei macinate, amestecate cu lapte si ovaz, constituie o excelenta masca de fata cu proprietati de revigorare si hidratare a tenului tern, palid, lipsit de stralucire.
Ceaiul de tei este indicat si in curele de slabire, deoarece are efect diuretic.
Precautii si contraindicatii la tratamentul cu flori de tei
Se recomanda sa nu fie administrate intern doze foarte mari de produse de tei, ele putand provoca insomnie.
Administrate in doze normale, niciun studiu realizat pana in prezent nu a pus in evidenta vreo forma de toxicitate a teiului, nici macar asupra femeilor care alapteaza sau a celor insarcinate. Foarte rar pot aparea cazuri de alergie la tei, care se manifesta mai ales cutanat.
Sursă: sanatate.bzi.ro
Tag-uri:
anxietate,
cistită,
diaree,
diureză,
dureri musculare,
flavonoide,
flori de tei,
gastrita,
hepatita b,
hepatita c,
hepatoprotector,
migrene biliare,
nefrită,
nervozitate,
sedativ,
tei sedativ,
tulburări de somn,
tuse productivă,
tuse uscată
loading...