Decizie excelentă pentru populație, în problema liberalizării prețului la gaze
Situaţia dificilă în care se află acum actualul executiv este cauzată de guvernele conduse de Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu, care au au semnat în 2011 şi 2012 memorandumurile cu FMI şi Comisia Europeană privind creşterea tarifelor la gaze în perioada 2012-2015.
După ce la sfârşitul lunii august, o delegaţie guvernamentală a efectuat o vizită la Bruxelles, pentru a discuta amânarea liberalizării preţului la gaze cu reprezentanţii Comisiei Europene, ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, a anunţat recent că tarifele vor fi suspendate pe termen nedeterminat.
În ceea ce priveşte consumatorii casnici, Departamentul pentru Energie a propus Comisiei Europene întârzierea cu doi şi jumătate a calendarului de liberalizare a preţului la gaze şi menţinerea actualelor tarife la gazele provenite din producţia internă. Astfel, conform declaraţiilor lui ministrului delegat pentru energie, Guvernul va amâna majorarea preţurilor la gaze, până cel puţin la 1 iulie 2016. Executivul este nevoit să ia această măsură pentru a anula efectele negative asupra populaţiei pe care le poate avea majorarea preţurilor la gaze. Pentru a proteja categoriile sociale vulnerabile de creşterea preţurilor la încălzire, cabinetul a majorat pragul de venit la care sunt acordate ajutoarele de încălzire. Totodată, Executivul a introdus ajutoare şi pentru persoanele care folosesc curentul electric pentru încălzire.
Citește și: Nicolescu: Vom propune suspendarea calendarului de liberalizare a preţului gazelor pentru populaţie
Pe de altă parte, în ceea ce priveşte consumatorii industriali, Guvernul doreşte să dereglementeze piaţa gazelor pentru companii. Prin urmare, creşterea de preţ programată pentru 1 octombrie va fi anulată. „Problema suportabilităţii preţului gazelor de către populaţie devine îngrijorătoare.Pentru companii, liberalizarea este aproape de final conform calendarului, dar vrem să prelungim termenul. Suntem în momentul în care trebuie să începem să propunem măsuri”, a declarat Răzvan Nicolescu.
Pentru a menţine competitivitatea produselor româneşti pe piaţă, în această vară, Executivul a adoptat un pachet de măsuri prin care companiile româneşti să nu fie afectate de liberalizarea preţului la energie. Astfel, marii consumatori de energie electrică au fost exceptaţi de la plata până la 85% a certificatelor verzi. Ca urmare a schemei de sprijn guvernamentale, 300 de mari consumatori industriali, printre care se numără Alro Slatina şi Arcelor Mittal, beneficiază pentru 10 ani de această măsură. Totodată, în luna martie, la iniţiativa executivului a fost promulgată legea prin care ponderea certificatelor verzi în factura la energie electrică să rămână la nivelul din 2013.
Cu toate că încă măsura nu a primit încă acordul final al Comisiei Europene, potrivit declaraţiilor ministrului Energiei, discuţiile avute cu autorităţile de la Bruxelles au avut un rezultat pozitiv. Totuşi, în cazul în care Executivul european nu îşi va da acordul asupra suspendării liberalizării preţului la gaze, România ar putea ajunge la Curtea Europeană de Justiţie pentru a-şi apăra poziţia.
Situaţia dificilă în care se află acum actualul executiv este cauzată de guvernele conduse de Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu, care au au semnat în 2011 şi 2012 memorandumurile cu FMI şi Comisia Europeană privind creşterea tarifelor la gaze în perioada 2012-2015. Prin adoptarea unui calendar defavorabil ţării noastre, care nu ţine cont de situaţia reală, guvernele portocalii au periclitat şansele de relansare economică şi au atentat la bunăstarea românilor.