Delegaţia Permanentă a PNL se reuneşte pentru a decide dacă rămân la guvernare
Delegaţia Permanentă a Partidului Naţional Liberal se va reuni în şedinţă marţi, începând cu ora 19:00.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat luni că, în condiţiile în care premierul Victor Ponta nu a acceptat de două săptămâni propunerea liberalilor privind structura Guvernului cu Klaus Iohannis vicepremier şi ministru de Interne, PNL preferă să se retragă de la guvernare, conform Agerpres.
"Aceasta a fost propunerea până în ultimul moment. De două săptămâni premierul nu a agreat-o şi, în aceste condiţii, noi preferăm să ne retragem de la guvernare, pentru că nu considerăm că se mai respectă nişte reguli fundamentale. (...) Mâine vom avea o Delegaţie Permanentă şi, dacă vom pleca, ceea ce este foarte probabil, se întâmplă următorul lucru - noi nu dorim nicidecum să creăm o criză mai amplă -, există două variante simple: premierul demisionează, urmând a se forma repede un alt Guvern sau premierul, varianta sigură, nu demisionează şi face ce a făcut procedural dl Tăriceanu, în 2007 parcă (...), numeşte, face alte numiri, practic schimbă componenţa politică a Guvernului, procedează la interimate", a spus Antonescu, la o întâlnire cu membri ai comunităţii româneşti din Austria.
El a adăugat că însă, probabil, se va constitui o altă majoritate. 'Această majoritate este probabilă, este o majoritate formată din PSD, cele două partide cumva satelit - UNPR şi PC - care au crescut prin înghiţirea aproape întregului fost partid PP-DD al lui Dan Diaconescu şi este foarte probabil să existe cel puţin un sprijin, dacă nu o intrare la guvernare, din partea UDMR şi a grupului minorităţilor. O majoritate fragilă, dar o majoritate care permite Guvernului să continue', a explicat Antonescu.
Potrivit acestuia, Delegaţia Permanentă a PNL convocată pentru marţi va lua o decizie legată de criza din Executiv. 'Delegaţia Permanentă este un for al PNL, este forul cel mai puternic, cel mai mare, cel mai înalt între congrese, şi ea trebuia convocată pentru a lua o decizie legată de criza din interiorul Guvernului de la Bucureşti', a spus liderul PNL.
Conform Statutului PNL, Delegaţia Permanentă are atribuţii în ceea ce priveşte guvernarea.
Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat luni că în cazul în care Delegaţia Permanentă a partidului va constata marţi că negocierile în cadrul USL au eşuat, ar fi posibil ca un prim pas să-l reprezinte retragerea miniştrilor liberali din Guvern, astfel încât aceştia nu vor mai participa la şedinţa de guvern de miercuri.
El a mai afirmat că, în situaţia în care Delegaţia Permanentă hotărăşte retragerea miniştrilor PNL din Guvern, 'acest lucru nu va fi reversibil'.
Întrebat dacă posibila retragere a miniştrilor PNL din Cabinet ar însemna ruperea oficială a USL, prim-vicepreşedintele liberal a răspuns: 'Nu neapărat, dar cu siguranţă ar fi un prim pas'.
Pe de altă parte, preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, susţine că va fi de acord cu o eventuală revenire a PNL la guvernare, în cazul în care liberalii vor decide acum să părăsească Executivul.
'În ziua în care colegii liberali se vor decide să vină din nou alături de noi, în acea zi eu voi de acord. Eu cred că o guvernare puternică e o guvernare cu toţi patru împreună, nu separat. (...) Tot timpul voi lăsa o punte pe care dânşii, dacă vor, să păşească înapoi şi nu-mi ascund speranţa că acest lucru se va întâmpla', a declarat Ponta duminică.