Diversiunea băsistă a eşuat. Socialiştii europeni îl susţin pe Ponta
În contextul abordării pompieristice privind aşa-zisele intenţii ale majorităţii USL de a se pune la adăpost de anchetele justiţiei, propaganda de la Cotroceni a mai încercat să lanseze încă o teză ce viza discreditarea premierului Ponta.
Dacă iniţial liderul PES Hannes Swoboda s-a arătat îngrijorat de evoluţiile din România ca urmare a dezinformările apărute în mass-media din România, adversarii premierului au supralicitat.
Astfel, a fost pusă pe tapet o nouă ipoteză, alimentată din laboratoarele manipulării de la Cotroceni, conform căreia liderul socialiştilor europeni ar fi solicitat demisia lui Victor Ponta. Desigur, informaţia a fost strecurată abil în contextul multitudinii de teme din spaţiul public, însă tactica a eşuat lamentabil. Însuşi Hannes Swoboda a infirmat imediat încercarea de compromitere a lui Victor Ponta, sugerând că ipoteza a fost acreditată din zona opoziţiei din România. "Se pare că există un zvon absurd în România că eu cer demisia lui Victor Ponta - doar o încercare tristă de defăimare din partea opoziţiei", a afirmat europarlamentarul austriac, pe contul personal de Twitter.
Tentativa de compromitere a lui Victor Ponta în ochii partenerilor occidentali nu este întâmplătoare. Premierul a devenit politicianul cu cea mai mare trecere în cancelariile occidentale, după ce Victor Ponta a reuşit să bifeze întâlniri cu cei mai importanţi lideri europeani. Iar cum profilul pro-european al premierului Ponta deranjează, s-a încercat discreditarea sa imagologică, prin rostogolirea tezei conform căreia liderul PES s-ar fi disociat de primul ministru român, cerându-i inclusiv demisia.
De asemenea, demersul a avut şi o miză internă. În contextul în care statele UE se pregătesc de alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc în a doua partea a lunii mai 2014, s-a încercat lovirea vectorului cel mai puternic al PSD. Nu întâmplător, dacă ţinem cont că social-democraţii beneficiază de o intenţie de vot în jurul a 40%, la o distanţa apreciabilă de toate celelalte formaţiuni politice. Prin urmare, zvonistica pe tema aşa-zisei solicitări a lui Hannes Swoboda în sensul demisiei lui Victor Ponta a vizat lovirea PSD, în ideea că cel mai mare partid politic din România va mai pierde puncte electorale. Planul a eşuat, iar efectele negative ale diversiunii se vor întoarce împotriva celor care le-au iniţiat. Adică împotriva camarilei din jurul lui Traian Băsescu.
Pragmatic vorbind, PSD este una dintre formaţiunile cu cea mai mare greutate în cadrul familiei socialiştilor europeni, prin prisma legitimităţii votului de la parlamentarele din decembrie 2012 precum şi prin prisma numărului de europarlamentari (PSD are 11 aleşi în PE). A acredita teza conform căreia liderul PES ar deteriora relaţia cu social-democraţii din România doar pentru că propaganda lui Traian Băsescu îşi doreşte o astfel de dinamică denotă o abordare diletantistă şi lipsită de orice fel de credibilitate.
Nu în ultimul rând, Hannes Swoboda este un politician cu o mare experienţă şi care nu poate fi atras în capcanele rudimentare întinse de adversarii politici ai lui Victor Ponta din România. Reacţia rapidă confirmă că europarlamentarul a înţeles mizele de la Bucureşti şi a dejucat planul ipocrit al lui Traian Băsescu & Co.