Afacerile lui Udrea, luate la puricat
Apariția știrii conform căreia Ioana Băsescu a achiziționat un teren de 300 de hectare în comuna Nana din județul Călărași a fost urmată aproape imediat și de anunțul Elenei Udrea că dorește să se apuce de agricultură.
Dincolo de afirmațiile fostei consiliere prezidențiale că în prezent este în căutare de teren arabil, Elena Udrea a început să discute din ce în ce mai des despre binefacerile agriculturii și despre proiectele în domeniu pe care vrea să le demareze, dar pentru care nu ar avea încă finanțare. Cu toate astea, într-un articol publicat vineri, jurnaliștii de la Gândul demonstrează că, în ciuda declarațiilor că este în căutare de fonduri, Elena Udrea a devenit deja o investitoare în agricultură și turism.
Deși fosta consilieră prezidențială era în luna noimbrie, din punct de vedere declarativ, încă faza de prospecţie a pieţei, pe 7 octombrie Elena Udrea înregistra la Registrul Comerțului o firmă la care este unic acționar și care este intitulată sugestiv Agro Green Nana. De altfel, Udrea a admis recent că a antamat deja aproape 2 hectare în această comună despre care spunea că "are cel mai bun teren din Europa". Probabil pentru că nu vrea să facă concureță cerealelor pe care Traian Băsescu vrea să cultive în zonă, firma doamnei Udrea va avea ca obiect de activitate exclusiv cultivarea de orez, plante leguminoase şi producătoare de semninţe oleaginoase. Faptul că Elena Udrea vrea să își dezvolte o afacere la Nana reprezintă o coincidență mult prea mare, indiferent de calitatea terenului din zonă. Este cel puțin ciudat modul în care, cam în perioada în care familia Băsescu devenea proprietară acolo, Elena Udrea punea bazele unei afaceri similare în imediata apropiere a terenului de 300 de hectare.
În paralel cu afacerile de la Nana, fostul ministru al turismului punea bazele unui alt business, de această dată în localitatea Boghiș, din județul Sălaj. Astfel, Elena Udrea devine tot în luna octombrie acționarul principal la firma SC Băi Boghiş SRL, având ca activitate "hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare". În această firmă, Udrea este partener de afaceri cu Lia Stanca, fosta soție a ex-generalului de securitate trecut ulterior la SRI, Viorel Nicolae Stanca.
În ciuda unui trecut controversat și unui verdict de poliție politică dat de CNSAS, generalul Stanca a fost multă vreme unul din liderii locali ai PD, fiind considerat omul lui Traian Băsescu în regiune. Din acest punct de vedere, porecla de "generalul lui Băsescu", datorată protecţiei pe care actualul preşedinte i-a acordat-o aproape 10 ani, este ilustrativă. În urma divorțului, fosta sa soție s-a ales cu grupul de firme Vidalis, în valoare de peste 10 milioane de euro, pe care acum îl folosește pentru a o ajuta pe Elena Udrea. În plus, doamna Stanca este și liderul local al PMP, încă o dovadă a apropierii afaceristei de cercul de apropiați al lui Traian Băsescu.
Recent, Elena Udrea se plângea că pentru a-și împlinii visele de agricultoare, trebuie să își lichideze toate proprietățile. În același timp, doamna Udrea uita să precizeze că trecuse deja de faza de simplu proiect și că avea înregistrate firmele din care dorește probabil să trăiască după ce iese din politică. În orice caz, ambele afaceri care au ieșit la lumină de atunci sunt pline de coincidențe bătătoare la ochi. Mai degrabă, ele reprezintă dovada modului în care oameni loiali lui Traian Băsescu încearcă, la fel ca și liderul lor, să își aranjze un trai îndestulat după ce își vor încheia socotelile cu serviciul public, acumulând acum într-un mod sfidător resursele necesare îndeplinirii acestui deziderat.