Se face dreptate şi în sistemul de pensii?
La umbra tsunamului mediatic declanşat de preşedintele Băsescu, în paranteză fie spus nejustificat, deloc argumentat juridic, însă foarte eficient, şi spre uimirea gurilor rele aflate în solda prezidenţială, în România se mai întâmplă şi lucruri bune.
Deunăzi, social-democratul Toni Greblă a lansat spre dezbatere un proiect de lege prin care pensiile mai mari de 10.000 de lei, care au fost stabilite în urma unor hotărâri judecătoreşti, vor fi impozitate suplimentar. Iniţiativa senatorului PSD a primt girul partidului şi va fi implementată începând cu 2014 în nouă lege a pensiilor.
Chiar dacă impactul mediatic al acestei intrări “hazardate”, cel puţin la prima vedere, în hăţişul sistemului de pensii tinde spre zero, consider că actualii guvernanţi vor avea satisfacţii pe termen lung. Primul câştig şi cel mai important - pensiile se indexează cu patru procente începând cu 1 ianuarie 2014. Pentru cine nu are un compartiment special de monezi la portofel măsura este insignifiantă, pentru majoritatea pensionarilor reprezintă însă ceva. Apoi, Guvernul a adoptat câteva decizii care au făcut lumină pentru câteva categorii de pensionari.
Să le luăm pe rând. La mijlocul verii a intrat în vigoare Legea privind reîntregirea pensiilor militarilor. Sumele care le primesc astăzi fostele cadre MapN au ajuns la nivelul anului 2010, hotărârea priveşte 18.000 de veterani.
La sfârşitul lunii octombrie a fost adoptată Legea care prevede că magistraţii care au suferit o condamnare nu vor mai beneficia de pensia de serviciu şi de indemnizaţia specială. Proiectul face trimitere la judecători, procurori, magistraţi asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor care, chiar ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de corupţie sau asimilată infracţiunilor de corupţie sau o infracţiune în legătură cu acestea. Forul decizional pentru aceaste cauze este Consiliul Superior al Magistraturii.
Totodată, în această toamnă, la propunerea Ministerului Justiţiei şi cu avizul CSM, pensiile torţionarilor au fost micşorate substanţial. Legea prevede ca pensiile acestora să scadă cu până la 70%. In plus, torţionarii condamnaţi definitiv pentru faptele comise în timpul regimului comunist vor fi obligaţi să plătească despăgubiri victimelor pe o perioadă de maxim cinci ani.
O nucă tare pentru echipa USL va fi majorarea veniturilor pentru persoanele care au fost încadrate în fostele grupe I şi II de muncă. Victor Ponta a precizat că pentru Executiv această problemă reprezintă un obiectiv prioritar în prima parte a anului viitor. Primul ministru consideră că bugetul pentru 2014 poate să acopere cheltuielile legate de majorarea pensiilor pentru condiţii deosebite de muncă, iar măsura se va aplică în a doua jumătate a anului viitor.
Întorcându-ne la recenta iniţiativă a social-democraţilor, trebuie subliniate câteva aspecte de bun simţ. Se vor elimina dezechilibrele flagrante dintre venituri; astăzi cea mai consistentă pensie este de peste 30.000 de lei, de 100 de ori mai ridicată în comparaţie cu cele mai mici. De exemplu, indexarea se aplică de la 1 ianuarie uniform pentru cei doi poli de beneficiari, situaţie nefirească, ce va fi reglementată de noul act normativ.
Se face dreptate şi în sistemul de pensii? Cu siguranţă da. Proiectul este soluţia viabilă pentru reforma unui sistem cronicizat de terapia de şoc marca Băsescu - Boc – adepţii vuvuzelă ai “tăierilor” pensiilor nesimţite, care binenţeles şi astăzi sunt bine mersi în plată.