Efectele INCREDIBILE DOVEDITE ale rugăciunii
Andreea Mihai
|
26 iun, 2014
Psihologul Clay Routledge subliniaza pentru Psychology Today cum efectele benefice ale rugaciunii asupra omului au putut fi evaluate in mod stiintific, in cadrul unor cercetari realizate in anii din urma, studii care au relevat ca inclusiv ateii sau persoane care nu au apartin unei religii anume, practica anumite forme de rugaciune, potrivit adevarul.ro.
„Religia este complicata. Se poate dovedi buna, dar poate avea si efecte negative asupra sanatatii psihice, in functie de mai multe variabile. Totusi, exista evidente stiintifice care indica faptul ca actul rugaciunii, asociat de regula cu religia, se poate dovedi benefic pentru individ si societate“, explica Routledge. Acesta a sintetizat modalitatile in care rugaciunea poate actiona pozitiv asupra starii de bine a individului, cu efecte reflectate si la nivel de societate.
1. Rugaciunea ajuta la dobandirea autocontrolului
Autocontrolul poate fi asemanat cu un muschi care oboseste atunci cand este solicitat intens, asa cum s-a stabilit in urma mai multor experimente. Mai exact, activitatile care impun autocontrol sunt mari consumatoare de energie, psihic si emotional, ceea ce face ca deciziile corecte, bune, sa fie cu atat mai dificil de luat, cu cat omul trebuie sa-si foloseasca mai mult autocontrolul. De exemplu, este mult mai probabil sa mancam haotic, necontrolat, sau sa ne iesim din fire si sa devenim irationali atunci cand suntem epuizati mental, puncteaza Routledge. În acelasi timp, studiile centrate pe autocontrol au demonstrat ca rugaciunea ajuta la imbunatatirea performantelor care necesita exercitarea autocontrolului. Participantii care s-au rugat, in cadrul unui astfel de experiment, inainte de a duce la capat o sarcina extrem de solicitanta mental, au dovedit mult mai mult autocontrol in timpul respectivei activitati decat cei care nu se rugasera inainte. Alte studii au demonstrat ca rugaciunea poate avea efecte de energizare asupra celor care o practica, dar si-a dovedit eficienta si in reducerea consumului de alcool.
2. Rugaciunea chiar ne face mai buni
Routledge aminteste de un alt studiu, in care subiectii au fost supusi unei experiente socante pentru a le creste gradul de agresivitate. La scurt timp, aceleasi persoane furibunde au fost indemnate sa se roage pentru binele unor semeni care se confruntau cu probleme grave. Rugaciunea a avut un efect evident de recapatare a autocontrolului si a contribuit la reducerea semnificativa a sentimentelor negative.
3. Rugaciunea ne face sa iertam mai usor
La fel de eficient s-a dovedit actul rugaciunii si in cazul persoanelor carora li s-a cerut sa se roage pentru un prieten apropiat sau pentru sot/sotie/iubit/iubita. Acestia au devenit mult mai dispusi sa ierte greselile pe care oamenii dragi le facusera fata de ei.
4. Rugaciunea ne sporeste increderea in cei din jur
Sentimentele de unitate si incredere sunt intensificate si consolidate atunci cand oamenii se roaga impreuna. Cercetarile desfasurate in acest sens au aratat ca rugaciunea ca act social ajuta la cladirea unor relatii mult mai apropiate, propice dezvoltarii unor comunitati mult mai unite.
5. Rugaciunea contracareaza efectele negative ale stresului asupra sanatatii
Persoanele care se roaga si pentru binele altora sunt mai putin vulnerabile in fata efectelor negative ale stresului asupra sanatatii, inclusiv in cazul stresului indus de confruntarea cu probleme financiare, conform concluziilor unui alt studiu luat in considerare de Routledge. Interesant a fost ca rugaciunea s-a dovedit eficienta in reducerea stresului numai atunci cand nu a fost centrata pe propria persoana, ci pe binele altui individ. Rugaciunea centrata pe dorinta de a obtine castiguri materiale in folos propriu nu a dat rezultate in diminuarea nivelului de stres, ceea ce a dus la concluzia ca pentru a obtine beneficii personale in urma rugaciunii, individul trebuie sa-si indrepte gandul catre fericirea si bunastarea altora.
Avem in noi niste „medicamente“ naturale extrem de eficiente pentru prevenirea bolilor, au descoperit oamenii de stiinta americani. Starea de relaxare indusa prin meditatie sau prin rugaciune activeaza o serie de gene ale caror mecanisme sunt esentiale pentru a ne mentine starea de sanatate.
Atunci cand ne relaxam cu adevarat, folosind tehnici de relaxare precum rugaciunea, respiratia profunda sau yoga, in organism se declanseaza un mecanism complex de prevenire si combatere a bolilor, arata cea mai recenta investigatie genetica pe aceasta temam publicata in PLOS One si citata de healthland.times.com.
Mai exact, in timpul meditatiei sau rugaciunii, genele care contracareaza efectele nocive ale stresului (substantele toxice care se elibereaza in organism atunci cand suntem stresati) se activeaza, in timp ce genele care ne fac induc o stare de alerta si, in unele cazuri, de anxietate, devin inactive. Cu cat vom mentine o perioada mai indelungata relaxarea si cu cat vom repeta mai des aceste tehnici, cu atat efectele asupra sanatatii vor fi mai importante, sustin oamenii de stiinta americani de la Institutul Benson-Henry, din cadrul Spitalului Massachusetts.
Medicamente naturale innascute
„Avem in noi o capacitate innascuta de a contracara efectele negative ale stresului. Studiul nostru genetic demonstreaza stiintific aceasta teorie: o serie de gene isi modifica activitatea in momentele de relaxare sau de rugaciune“, a explicat medicul Herbert Benson, presedintele de onoare al Institutului Benson-Henry si profesor de medicina la Scoala Medicala Harvard.
Studiul cercetatorilor americani a fost de lunga durata, cei 52 de subiecti fiind monitorizati intre patru si 20 de ani. Jumatate dintre participanti au folosit tehnici de relaxare in tot acest timp, iar cealalta jumatate erau novici. Dupa cateva sedinte de relaxare fie prin rugaciune, fie prin concetrarea asupra unui singur cuvant, evitandu-se distractiile, cercetatorii au prelevat sange si au analizat genele tuturor participantilor si au depistat 4 tipuri de modificari genetice:
1. Primul tip de modificare vizeaza mitocondriile, uzinele de energie ale celulelor, facandu-le mai stabile, mai eficiente. Acest lucru se traduce printr-o stare de spirit mai buna, un nivel sporit de energie si un somn mai odihnitor.
2. De asemenea, sunt modificate si genele responsabile cu producerea insulinei, astfel incat nivelul acestui hormon creste. „Insulina faciliteaza folosirea glucozei de catre mitocondrii, in vederea cresterii nivelului energetic“, spune medicul Mladen Golubic, directorul medical al Centrului pentru medicina stilului de viata din Cleveland.
3. Genele care controleaza telomerele (segmentele din capetele cromozomilor, care dicteaza speranta de viata a fiecaruia dintre noi) sunt si ele influentate de relaxare. „Cu cat telomerele devin mai scurte, cu atat procesul de imbatranire este mai activ. Dar prin relaxare, aceste capete ale cromozomilor devin mai stabile si mai dificil de redus in dimensiuni“, explica medicul Benson. Iar persoanele mai experimentate prezinta o activitate cu 30% mai intensa a enzimelor care repara telomerele.
4. Si genele care controleaza nivelul inflamatiilor din corp (una dintre principalele cauze ale mai multor boli) sunt inhibate prin rugaciune si prin meditatie. In cadrul studiului, persoanele cu hipertensiune, cu boli cardiovasculare si cu cancer prezentau o activitate exagerata a acestor gene.
Benson si colegii lui recomanda practicarea tehnicilor de relaxare zilnic, pentru 10-20 de minute.
Sursă: sanatate.bzi.ro
Tag-uri:
Clay Routledge, efecte benefice rugăciune, meditatie, relaxare, relaxare rugăciune, rugaciune, rugăciune efecte, rugăciune hipertensiune, rugăciune meditație, rugăciune stres
loading...
Ştirile orei
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x