Excedent istoric pentru România: Exporturile de produse agroalimentare au depășit importurile
România anului 2013 a înregistrat un excendent istoric la produsele agroalimentare, de 3,2 milioane de euro. Pentru prima oară după Revoluție, țara noastră a devenit exportator net de produse alimentare provenite din agricultură.
Un plus pe comerțul cu astfel de produse a mai fost înregistrat în anul 1994, însă, în primele 9 luni ale anului 2013, s-a reușit obținerea unui record pentru agricultura românească.
În perioada ianuarie – septembrie 2013, exporturile de produse agroalimentare s-au urcat la peste 8,1 milioane de tone, în creștere cu mai mult de 36% față de intervalul similar din 2012, potrivit datelor de la MADR. Livrările au fost realizate către parteneri atât din Uniunea Europenă, cât și din spațiul extracomunitar.
Rezultatul pozitiv obținut pe fondul creșterii susținute a exporturilor provenite din agricultură, cu precădere în tările terțe, s-a dus la înregistrarea unei premiere în România postdecembristă care era marcată anual de deficit. Mai mult, Guvernul USL a redus TVA-ul la pâine de la 24% la 9%, ceea ce a însemnat majorarea producției fiscalizate din industria de morărit și panificație și scăderea prețului la pâine.
Sumele înregistrate în primele nouă luni ale anului curent pentru exportul de produse agroalimentare în tările intra și extracomunitare au totalizat peste 3,5 miliarde de euro, comparativ cu circa 2,9 miliarde de euro în 2012, reprezentând o creștere de aproape 22 de procente.
Exporturile de cereale au reprezentat o pondere cumulată de aproape 40% din totalul încasărilor la nouă luni. Astfel, exporturile de grâu au totalizat 683,2 milioane de euro pentru 3,24 milioane de tone, cele din porumb au înregistrat 355 milioane de euro pentru 1,24 milioane de tone, iar cele de orez 206,3 milioane de euro la o cantitate de peste un milion de tone. Livrările externe de semințe de floarea soarelui, în cantitate de 732,3 tone au adus 327,9 milioane de euro.
În topul exporturilor se mai află uleiul de floarea soarelui cu 120,6 milioane de euro, tigările cu un total de 378,3 milioane de euro, animalele vii din specia ovine și caprine de 117,0 milioane de euro, carne de pasăre cu 106,5 milioane de euro și bovinele vii de 100,9 milioane de euro.
Importurile de produse agroalimentare aferente anului 2013 sunt mai mici, la 9 luni, decât cele înregistate în aceeași perioadă a anului de piață anterior, acestea fiind cifrate la 3,506 miliarde euro, în timp ce exporturile sunt cifrate la 3,509 miliarde de euro.
Prin măsurile luate de Guvernul USL în domeniul agriculturii s-a dus la împletirea de noi beneficii concrete pentru populația țării. Executivul a atras până în iulie 2013 aproximativ 5 miliarde de euro din fondurile europene pentru dezvoltare rurală, ceea ce reprezintă un grad de absorție de aproximativ 58% din suma totală alocată prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013.
Măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri” s-a bucurat, încă de la lansare, de un interes foarte mare din partea tinerilor, până în prezent fiind depuse 22.494 de cereri de finanțare, iar contactele de finanțare au fost semnate cu 11.111 de tineri fermieri. Valoarea tuturor proiectelor contractate este de aproximativ 266,4 milioane de euro, iar plățile efectuate către tinerii fermieri depășesc 172,8 milioane de euro.
De asemenea, prin măsura 121 „Modernizarea exploatațiilor agricole”, potrivit datelor APDRP, s-au înregistrat 7.851 cereri de finanțare , din care au fost contractate 1 983 de proiecte, cu o valoare nerambursabilă de aproximativ 749 milioane de euro. Această sumă reprezintă 71,79% din alocarea financială totală de 1,04 miliarde de euro.
În ceea ce privește măsura 221, „Creșterea valorii adăugate a produselor agricole și forestiere ”, au fost semnate până în prezent aproximativ 1.000 de contracte de finanțare, cu o valoare totală de 770 de milioane de euro.
Mai mult decât atât, Guvernul USL a acordat încă un beneficiu începând cu anul 2014, anume un ajutor unic, de 15.000 de euro, pentru cei care vor să iasă din zona de fermieri mici, subzistență, semisubzidență pentru a se putea orienta pe piața muncii.
Plata subvenției pe suprafață este încă o realizare importantă a Guvernulul USL. Executivul a aprobat plata a 2,7 miliarde de lei pentru 1.072.289 de beneficiari ai schemelor de plăti unice pe suprafată, în conformitate cu verificarea condițiilor de elegibilitate a fermierilor.
MADR a alocat Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sumele necesare decontării contravalorii schemelor de plăți unice pe suprafață (SAPS) aferente anului agricol 2012-2013, precum și a măsurilor de piață și intervenție în piața derulată de APIA.
Suma totală destinată plăților unice pe suprafață este de 2.479.446.000 lei, conform MADR, iar diferența calculată prin scăderea măsurilor de piață și intervenție în piața derulată prin APIA, să fie destinate ajutorului financiar pentru sectorul viti-vinicol, restructurea / reconversia plantaților viticole și susținerea primelor de asigurare.
De asemenea, s-a acordat ajutor financiar pentru grupurile de producători din sectorul legume-fructe, respectiv producătorilor de lapte de vacă și carne de vită din zonele defavorizate, în limita unui plafon de 30 de milioane de euro. Aceste ajutoare se traduc prin îmbunătățirea calității din sectorul de agricultură ecologică.
Prin promovarea agriculturii bio românești, România a fost numită în cadrul târgului desfăsurat de agricultura ecologică „BioFach 2013” din Germania, la Nurenberg, „Țara anului” și a fost prezentată în cadrul expoziției ca un stand foarte mare, cu structură de lemn, care să sublinieze ideea de BIO și tradițional românesc.
În plus, Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare vrea să acționeze începând cu 2014 ca furnizor de energie prin cumpărarea direct de la producător. Astfel, prețul eneregiei electrice pentru irigații va scădea anul viitor cu până la 30%, iar prețul apei pentru irigații se va reduce cu 20-25%.
Iar pentru anul 2014, Guvernul USL nu numai că continuă drumul de sprijinire a agriculturii, ci, prin măsurile luate în bugetul pe anul viitor, se prevăd creșteri importante. Se va aloca din bugetul de stat: 5,88 miliarde de lei, cu 7% mai mult decât banii alocați pentru anul în curs. Totodată, s-a acordat 500 milioane de euro drept plăți anticipate pentru pregătirea campaniei agricole de anul viitor.