Întrebare – blocarea neconstituţională a învestirii unui guvern nu încalcă Legea Fundamentală?
În contextul scenariilor lansate de Traian Băsescu pe tema blocării Guvernului Ponta III, un aspect important tinde să fie ignorat în dezbaterile din mass-media. Pe 8 martie, interimatul lui Gabriel Oprea la Ministerul Afacerilor Interne încetează.
Ceea ce înseamnă că, dacă preşedintele României îşi va duce la îndeplinire planul contestării noii formule a cabinetului, perioada de 45 de zile de interimat prevăzut în Constituţie pentru exercitarea funcţiei de ministru se va prelungi nejustificat. Deci, se va ieşi din cadrul prevederilor legale.
Desigur, Traian Băsescu nu a făcut nicio referie în poziţionările sale de duminică la situaţia pe care o va genera eventualul blocaj generat de refuzul său de a semna decretele de învestire a noilor miniştri. Practic, în loc să acţioneze responsabil şi să accepte formula noului guvern, şeful statului este pe cale să utilizeze prerogativa sesizării CCR, un demers politicianist care intră în coliziune tocmai cu dezideratul stabilităţii exprimat de acelaşi preşedinte săptămâna trecută.
Ce nu înţelege Traian Băsescu este că refuzul său, mascat sub orice pretext, de a permite depunerea jurământului de catre noii miniştri, ar fi un gest extrem de grav. Din moment ce noua fomulă a Cabinetului Ponta, în noua sa compoziţie, ar obţine votul Parlamentului, atunci Executivul va fi legitimat şi nu există nici un argument pentru ca şeful statului să boicoteze viitoarea formulă a Guvernului. Ar echivala cu încălcarea Constituţiei şi a atribuţiilor care îi revin şi cu boicotarea activităţii instituţiilor statului. Conform Constituţiei, schimbarea compoziţiei Guvernului propusă de Victor Ponta şi girată de o majoritate parlamentară solidă (USD, UDMR şi minorităţi) nu mai are nevoie de nicio “aprobare” de la Cotroceni.
În lumina acestor argumente, Traian Băsescu are la dispoziţie doar varianta tratării cu responsabilitate a temei. Dacă pretinde respectarea Constituţiei celorlalţi actori politici, atunci şeful statului este primul care trebuie să dea exemplu. Indiferent de mizele sale imagologice sau electorale, liderul de la Cotroceni nu-şi poate permite să sfideze, o dată în plus, întreaga clasă politică, printr-o interpretare deplasată a textului constituţional.
Aşa cum ne-a obişnuit, este puţin probabil ca şeful statului să îşi reconsidere poziţia. Din contră, va încerca să speculeze actuala situaţie politică în propriul avantaj. Doar că, o asemenea evoluţie nu loveşte nici în Executiv, nici în Parlament, nici în noua majoritate parlamentară şi nici în premierul Ponta. Jocul lui Traian Băsescu va afecta însă cetăţenii României care, în locul unui climat de stabilitate, sunt puşi în faţa ambiţiilor distructive ale preşedintelui lor.
Poate că singura veste bună în acest context este aceea că decada de “domnie” a lui Traian Băsescu în fruntea ţării încetează la finalul acestui an. Tot atunci, românii vor avea şansa de a vota un preşedinte responsabil, conectat la agenda priorităţilor cetăţenilor şi în acord cu provocările politice actuale.