Modificări legea educaţiei. Sindicatele, de acord cu modificarea Legii Educaţiei Naţionale, nu şi politrucii
Modificări legea educaţiei. Aşa cum era firesc, sistemul de învăţământ s-a raportat favorabil la modificările pe care le va produce intrarea în vigoare a OUG. Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" apreciază Guvernul Ponta pentru Ordonanţa de Urgenţă care optimizează actuala Legea a Educaţiei Naţionale.
Modificări legea educaţiei. Sistemul de învăţământ din România a intrat de doi ani în etapa unor reforme progresive, menite să asigure o tranziţie facilă către un act educaţional adaptat la rigorile existente în celelalte state membre ale Uniunii Europene. Vorbim despre un efort colectiv, care nu implică numai Guvernul, prin Ministerul Educaţiei, dar mai ales elevii, profesorii şi părinţii. Se asigură astfel un cadru mai predictibil şi care răspunde într-o manieră mai adecvată necesităţilor actuale.
În această logică se încadrează şi Ordonanţa de Urgenţă adoptată la finalul lunii iunie de către Guvernul Ponta care aduce 97 de modificări la Legea Educaţiei Naţionale. Proiectul adoptat de Executiv vizează în primul rând soluţionarea inadvertenţelor existente în structura sistemului educaţional autohton. Astfel, în Ordonanţa de Urgenţă, se arată că, prin introducerea clasei pregătitoare şi prin menţinerea duratei de 4 ani a liceului, învăţământul obligatoriu creşte de la o durată de 10 ani la una de 11 ani. Prin urmare, legislaţia românească a învăţământului va prevede clar că învăţământul obligatoriu va fi format din: clasa pregătitoare, clasele I-VIII şi clasele IX-X, pentru cei care aleg traseul liceal, respectiv primii doi ani ai şcolii profesionale, pentru cei care aleg traseul învăţământului profesional şi tehnic.
Citeşte şi: 10 facultăţi DE EVITAT, dacă vrei să îţi găseşti un loc de muncă după absolvire
Totodată, noua OUG conferă dreptul elevilor care aleg să urmeze învăţământul profesional şi care promovează examenul de certificare să-şi poată completa educaţia şi pregătirea profesională, inclusiv prin forma de învăţământ cu frecvenţă. Noile prevederi ale Ordonanţei extind şi cadrul legal pentru subvenţionarea costurilor aferente frecventării liceului şi pentru elevii din mediul urban care provin din grupuri socio-economice dezavantajate.
Aşa cum era firesc, sistemul de învăţământ s-a raportat favorabil la modificările pe care le va produce intrarea în vigoare a OUG. Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" apreciază Guvernul Ponta pentru Ordonanţa de Urgenţă care optimizează actuala Legea a Educaţiei Naţionale. "În sfarsit un prim-ministru a înţeles importanţa Educaţiei", declară Marius Ovidiu Nistor, preşedintele federaţiei, într-un comunicat recent. Potrivit liderului sindical, "apariţia acestei ordonanţe demonstrează tuturor că parteneriatul social la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale funcţionează şi cu rezultate benefice în favoarea angajaţilor din învăţământ". De remarcat că este a doua reacţie favorabilă din sistem după ce zilele trecute Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) sublinia caracterul pozitiv al modificărilor pe care urmează să le aducă noua OUG.
Deloc surprinzător, reprezentanţii fostei guvernări portocalii, în mare parte responsabili pentru situaţia de criză în care a ajuns sistemul educaţional din România, nu numai că nu au ignorat subiectul, dar au şi găsit de cuviinţă să critice măsura Guvernului, într-o nouă mostră de demagogie. Astfel, Mircea Miclea, fost ministru al Educaţiei în guvernul Alianţei DA, sau Raluca Turcan au ieşit la înaintare, lansând acuzaţii neverosimile în direcţia Cabinetului Ponta.
Citeşte şi: Modificări legea educatiei. Sistemul de învăţământ reacţionează pozitiv la schimbările propuse de Guvern
Realitatea este însă că, dincolo de poziţionările ipocrite ale unor politruci care nu au făcut nimic bun pentru sistemul de înnvăţământ, direcţia imprimată de actualul guvern educaţiei este cea bună. O recunosc angajaţii din învăţământ, cei care cunosc cel mai bine problemele sistemice ale Educaţiei. Iar după ce ani la rândul învăţământul românesc s-a aflat în derivă din cauza nenumăratelor schimbări şi încercări eşuate de reformă, Ordonanţa adoptată de actualul Executiv reprezintă o nouă cărămidă la fundaţia unui sistemul educaţional modern pe care toţi românii şi-l doresc.
Ştirile orei
2.in ce constau acuzatiile "neverosimile"ale "portocaliilor"?
3.ce o mai face Abramburica,cred ca e mandra de voi...
Ea a pastorit sistemul cand voi erati la scoala...?