Niţu reproşează DNA că are resurse, buget şi personal mai mari decât celelalte parchete
Procurorul general Tiberiu Niţu susţine că DNA a înregistrat rezultate bune în instrumentarea dosarelor de corupţie, pentru că are la dispoziţie resurse umane, un buget şi condiţii mai bune de lucru decât celelalte parchete din ţară, dar în acelaşi timp încărcătura de dosare de la DNA nu este una 'exagerată', iar procentul de achitări este prea ridicat.
'Procurorii de la DNA au asigurate, dacă nu condiţiile ideale de lucru, cel puţin condiţii decente, de care alţi procurori nu beneficiază şi cu şefi care au nu doar răspunderea pentru rezultate, ci şi pârghii eficiente de control. Este adevărat că DNA a funcţionat cu schema incompletă în 2013, dar gradul de ocupare a posturilor de procurori a fost peste cel al Ministerului Public. Aţi beneficiat de sprijinul a mai mult de un lucrător de poliţie pentru fiecare procuror, de un specialist la trei procurori şi de un grefier la un procuror, ceea ce este foarte departe de situaţia din celelalte structuri ale Ministerului Public', a declarat Tiberiu Niţu, joi, la prezentarea bilanţului DNA pe anul 2013.
El s-a plâns de faptul că DNA are şi un buget mai mare decât celelalte parchete din ţară.
'Este adevărat că bugetul pentru 2013 a fost unul de criză, dar din totalul de 762 de milioane lei alocaţi Ministerului Public, DNA a beneficiat de 87 de milioane, adică 11,4% din totalul sumei, în condiţiile în care în cadrul DNA îşi desfăşoară activitatea 5% din procurorii Ministerului Public. Nici încărcătura pe procuror nu e una exagerată. Cifrele variază la structura centrală între 19 şi 35 de cauze soluţionate anul trecut de către un procuror şi între 11 şi 47 cauze rămase de soluţionat de fiecare procuror', a spus Niţu.
Procurorul general a mai susţinut că DNA a înregistrat o scădere a procentului achitării persoanelor trimise în judecată, de la 10,2% la 7,54%, dar 'este evident că se poate face mai mult în acest sens, 7,54% fiind totuşi un procent încă ridicat faţă de media de la nivelul Ministerului Public'.
Niţu a transmis DNA că se poate face mai mult şi în materia reducerii stocului de dosare vechi, iar cauzele lăsate în lucrare, 'chiar mărunte, devin pentru activitatea DNA o povară, vă distrag atenţia de la cauzele importante'.
Mai mult, el a atras atenţia DNA că 'lăsarea în nelucrare a unor dosare poate naşte, mai mult decât în cazul altor parchete, suspiciuni lesne de speculat în spaţiul public'.