O nouă materie, studiată în şcoli. Anunţul a fost făcut în sedinţa CSAT
Sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii s-a incheiat, dupa o ora si jumatate, pe agenda discutiilor aflandu-se riscurile, amenintarile si vulnerabilitatile la adresa Romaniei pentru anul 2015, dar si amenintarile cibernetice.
Elevii din Romania ar putea urma cursuri oligatorii privind securitatea cibernetica. Discutia a avut loc in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, intrunit marti dupa-amiaza, la Palatul Cotroceni. In plus, Guvernul va trebui sa introduca specializari in domeniul securitatii cibernetice in invatamantul universitar si post-universitar.
Toate acestea vin pe fondul folosirii tot mai intense a internetului in scopuri teroriste. De altfel, la ultima rectificare bugetara, serviciile de securitate au primit fonduri suplimentare in contextul amenintarilor la nivel global, dar si al conflictelor din regiune.
La sedinta Consiliului, condusa de presedintele Traian Basescu, au participat premierul Victor Ponta, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul de Externe, Titus Corlatean, ministrul Economiei, Constantin Nita, ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, generalul Silviu Predoiu, adjunct al directorului Serviciului de Informatii Externe, care asigura conducerea Serviciului dupa demisia lui Teodor Melescanu, seful Statului Major General, general locotenent Stefan Danila, consilierul prezidential pentru securitate nationala, Iulian Fota, secretarul Consiliului, Ion Oprisor, si purtatorul de cuvant al presedintelui, Bogdan Oprea.
De la sedinta a lipsit ministrul Apararii, Mircea Dusa, aflat intr-o vizita oficiala in China. Pe ordinea de zi a sedintei CSAT, au fost incluse teme legate de riscurile, amenintarile si vulnerabilitatile la adresa Romaniei pentru anul 2015, amenintarile cibernetice la adresa securitatii nationale si capabilitatile Romaniei de reactie la atac cibernetic major si prevenirea si combaterea utilizarii internetului in scopuri teroriste.
De asemenea, in sedinta CSAT urma sa se discute si despre presedintia romana a Comitetului Interministerial de Rang Înalt al Fortei de Jandarmerie Europeana din anul 2015, cadrul de cooperare interinstitutionala dintre Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Interne, participarea Armatei romane la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan in anul 2015 si posibilele contributii ale Romaniei la coalitia internationala condusa de Statele Unite ale Americii impotriva Statului Islamic din Irak si Levan. ”Pe timpul sedintei vor fi abordate si alte subiecte de interes pentru securitatea internationala”, preciza Administratia Prezidentiala.