OUG privind Registrul Electoral nu afectează dreptul de vot al românilor din străinătate
Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență cu privire la operaționalizarea Registrului electoral și modificarea Legii 35/2008 referitoare la alegerile pentru Parlamentul European, care sunt programate pe data de 25 mai.
În ciuda controverselor, OUG emisă de Executiv nu îngrădește exercitarea dreptului de vot al cetățenilor români din străinătate, ci instituie măsuri care să susțină lupta împotriva votului „ilegal”.
Ordonanța adoptată prevede ca cetățenii români ce au domiciliul în străinătate să se înscrie în Registrul Electoral cu 30 de zile înainte de scrutin, la ambasadele și consulatele din străinătate. Datele necesare pentru înscrierea în Registrul electoral sunt: numele, data nașterii, codul numeric personal, țara de reședintă și numărul și data de eliberare a pașaportului.
Înscrierea în Registrul electoral nu le condiționează cetățenilor români dreptul de vot, ci este o măsură foarte bună care vine să combată posibila „fraudă” cu privire la exercitarea dreptului ce asigură o bună și o eficientă gestionare a informațiilor necesare organizării proceselor electorale în România, începând cu viitoarele alegeri pentru Parlamentul European.
Mai mult, OUG a fost promovată de către Asociația Electorală Permanentă (AEP) pentru transpunerea mai multor directive europene și pentru operaționalizarea Registrului Electoral și în cazul altor scrutine decât cele parlamentrare, ce stau la baza susținerii drepturilor electorale atât ale cetățenilor aflați în țară, cât și ale celor din afara granițelor României.
În plus, prin acestă decizie se evită crearea unor situații în care o persoană poate fi înscrisă simultan atât pe o listă din țară, cât și pe una din străinătate, iar listele electorale din diaspora vor oferi autorităților indicii cu privire la prezența la vot ce va avea ca efect, pe de-o parte, evitarea unor cheltuieli inutile cu buletinele de vot, iar pe cealaltă parte, va limita posibilitățile de „fraudă” cu votanți fictivi, care ar putea perturba rezultatul alegerilor.
Drept urmare, OUG introduce un aliniat nou în Legea 35/2008 la articolul 22 și modifică alte aliniate ale acestuia. La aliniatul 1, care înaintea modificării viza definiția Registrului Electoral, după modificare prevede ca „Autoritatea Electorală Permanentă asigură administrarea și suportul tehnic necesar funcționării Registrului electoral, coordonarea și îndrumarea metodologică a persoanelor autorizate să opereze în Registrul electoral, precum și controlul respectării dispozițiilor legale incidente în domeniu”.
Astfel, o modificare foarte importantă adusă prin OUG stabilește ca: „Înregistrarea și actualizarea datelor de identificare a cetățenilor români cu drept de vot înscrise în Registrul electoral se realizează, în mod permanent, de către persoane autorizate de primari, prin dispoziție, cu sprijinul filialelor și birourilor Autorității Electorale Permanente“.
Așadar, măsura asigură organizarea unor alegeri libere și corecte, fără viciile celor din 2009, când la Paris s-a votat cu un ritm de o persoană la câteva secunde. Iar acest lucru reprezintă un demers de „sănătate democratică și electorală”, care nu afecteză în niciun fel drepturile de vot ale românilor aflați în afara granițelor României, ci stă la baza limitării posibilităților de fraudare cu votanți fictive.