Cum repară Guvernul învățământul stricat de Funeriu
3.242 de cadre didactice urmează să beneficieze de o decizie de miercuri a Guvernului, prin care s-a făcut dreptate în cazul profesorilor implicați în procedurile de titularizare, care au fost discriminați de legea făcută de fostul ministru Daniel Funeriu.
Tehnic vorbind, Guvernul României a aprobat, miercuri, 9 aprilie, în şedinţa de guvern, OUG care modifică art. 253 al Legii nr. 1/2011 (Legea Educației Naționale), ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 106/2014, publicată în MO nr.238/03.04.2014.
Prin modificarea prevederilor articolului în cauză se acordă posibilitatea cadrelor didactice calificate, care au obţinut cel puţin nota/media 7 la concursuri de titularizare în învăţământul preuniversitar de stat în ultimii 6 ani şi care sunt angajate deja pe perioadă determinată, de a fi repartizate de către inspectoratul şcolar pe perioadă nedeterminată pe posturile didactice/catedrele ocupate.
Legea lui Funeriu, mai exact art. 253 referitor la titularizare, a creat confuzie și a bulversat sistemul de învățământ la momentul lansării LEN în 2011. Prin acest text de lege profesorilor li s-a creat un orizont de așteptare care a fost, din păcate, spulberat în mijlocul anului școlar de o decizie, de altfel corectă, a CCR.
Curtea Constituțională a României a decis pe 27 februarie 2014 că "prevederile art. 253 alin. (1) lit. a) si b) din Legea nr. 1/2011 a educației naționale sunt neconstituționale". Pentru o perioadă de 45 de zile de la publicarea deciziei CCR textul din lege a fost suspendat, dar decizia nu a fost retroactivă.
Pe 3 aprilie, Curtea a publicat în MO și motivarea acestei decizii. Potrivit acesteia, “insuficiența numărului de cadre didactice nu justifică denaturarea regimului juridic al unei instituții (…) și crearea unei modalități ‘paralele’ de accedere la calitatea de titular în invatamantul preuniversitar”.
În motivare, Curtea arată că aceste prevederi “sunt discriminatorii, întrucat permit recunoașterea calității de titular în învățământul preuniversitar într-o alta modalitate decât concursul”.
În OUG de miercuri se precizează că nu există două procedee de titularizare diferite, iar pe de cealaltă parte, textul defineşte conceptul de „viabilitate a postului”. Decizia se ia în urma şedinţei publice a inspectoratului şcolar judeţean şi numai dacă postul didactic/catedra sunt vacante şi au viabilitate.
Conceptul de „viabilitate a unui post/unei catedre" presupune existenţa postului/catedrei pe durata unui nivel de învăţământ. Existenţa şi necesitatea lor se stabileşte de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, în funcţie de planurile-cadru în vigoare şi de alte variabile specifice judeţului/municipiului din care face parte unitatea de învăţământ.
Până la publicarea deciziei din februarie a Curții Constituționale, profesorii cu note peste 7 la titularizare, dar care nu au prins post în anul în care au dat examenul, pentru ca notele concurenților au fost mai mari, puteau să folosească nota de la acel examen timp de 6 ani pentru a încerca să se titularizeze într-o școală.
Vestea foarte bună este că, prin ordonanţa de astăzi, li se transmite oamenilor să stea liniştiţi, că au voie să dea examenul de titularizare. Astfel a fost reparată încă o greșeală făcută de Daniel Funeriu și de guvernarea PDL, greșeală care a afectat peste 3.200 de profesori.
Ştirile orei
asa se "repara" invatamantul
cretina reparatie..