Piaţa de publicitate din România este evaluată la jumătate de miliard de euro
Piața românească de produse și servicii de larg consum este evaluată la valoarea de 50 de miliarde de euro, echivalentul a aproximativ 33% din produsul intern brut. Această valoare este sub impactul direct sau indirect al industriei de marketing si publicitate, potrivit unui studiu Deloitte prezentat “Ziua Publicității“, conform paginademedia.ro.
Piaţa de publicitate din România este evaluată la circa 500 de milioane de euro, dar este mică în comparaţie cu Ungaria sau Polonia. Creşterea poate veni însă de la publicitatea online şi pe mobil, segment care deşi are o valoare mică acum, creşte cel mai rapid. "Piaţa din România este de 500 de milioane de euro. Comparativ cu pieţele din jur, piaţa este mai mică. Cred că este o corelaţie directă între nivelul de bunsătare a populaţiei şi nivelul de investiţii în publicitate", a declarat Mihai Bârsan, preşedintele IAA România, scrie Mediafax.
El consideră că piaţa de publicitate ar putea reprezenta un factor de creştere economică pe termen lung, pentru că prin intermediul advertising-ului se accelerează rata de inovaţie "Adopţia de noi produse dura în trecut până la 200 de ani. Fără publicitate nimeni nu ar şti de inovaţii, însă este foarte important să vorbim despre publicitate nu doar prin reclame şi campanii, ci şi prin industrie – să educăm şi să informăm publicul despre rolul marketingului”, a declarat Bârsan. El a mai precizat că piaţa de publicitate a avut de suferit în timpul crizei, când bugetele au fost tăiate semnificativ.
Citeşte şi: Studiu: Publicitatea va ajunge în acest an la aproximativ 400 de milioane de euro
“În condiţii de criză se taie în primul rând bugetele de publicitate, pentru că ele au cel mai mic ataşament emotional, iar orice altă ajustare ar avea efect fie asupra produsului, fie asupra organizaţiei”, a spus preşedintele IAA România.
Andreea Zoescu, manager Deloitte, a declarat că piaţa de publicitate din România ar putea creşte în următorii ani cu până la 5%, ca urmare a perspectivelor de avans economic, însă România va continua să rămână în urma ţărilor dezvoltate, precum SUA sau statele din Europa de Vest. "În România preţurile la publicitate au scăzut foarte mult. În plus, industriile care generează creştere economică nu sunt neapărat legate de piaţa de advertising. Avem generatori de PIB care nu consumă publicitate, iar un astfel de exemplu este agricultura. Totuşi, un avans de 5% al pieţei de publicitate în următorii ani este un scenariu realist", a spus Zoescu.