Ponta face lobby pro-Republica Moldova și Georgia, Basescu se joacă de-a cortul
De ani de zile, Traian Băsescu se pretinde marele apărător nu doar al intereselor României ci și al Republicii Moldova. Și tot de ani de zile, președintele le promite multe moldovenilor, dar face infim de puține în plan concret pentru Republica de peste Prut.
Că este așa o demonstrează ajutorul financiar pentru Republica Moldova pe care Traian Băsescu l-a promis, în numele României. Mult, timp, acest angajament a rămas doar o vorbă în vânt, guvernele pe care președintele le-a girat uitând să aloce și fondurile necesare îndeplinirii promisiunii făcute Chișinăului, și a fost nevoie ca Victor Ponta să preia conducerea executivului, pentru ca banii respectivi să ajungă în sfârșit și Republica Moldova.
La fel s-a întâmplat și cu interconectarea rețelei de gaze din cele două țări, esențială pentru asigurarea independenței energetice a Moldovei față de Rusia și, implicit, pentru reducerea forței și influenței pe care gigantul de la Răsărit o exercită asupra Chișinăului. Și de această dată, Traian Băsescu a vorbit, a promis și moldovenii au rămas doar cu vorbe goale. Victor Ponta în schimb, s-a apucat de treabă și gazoductul Iași-Ungheni se apropie de momentul când va deveni funcțional, permițând Chișinăului să își acopere necesarul de gaze nu din Rusia, ci din România.
Traian Băsescu cere acum Chevron ca, în momentul în care va începe să producă gaze, ”să aibă în vedere că prima piaţă care trebuie satisfăcută este cea românească şi cea din Republica Moldova”. Ceea ce, în mod evident, nu ar fi fost posibil dacă guvernul condus de Victor Ponta nu ar fi demarat lucrările la gazoduct.
În sfârșit, poate cel mai recent exemplu că în relația cu Republica Moldova Traian Băsescu doar vorbește, în timp ce premierul Victor Ponta are o abordare pragmatică, prin care sunt generate rezultate concrete, este legat de situația în care se găsește Chișinăul în condițiile crizei din Ucraina. Astfel, miercuri, într-o intervenție de la Cotroceni, Traian Băsescu afirma răspicat că este profund îngrijorat pentru securitatea Republicii Moldova și a Georgiei, ca urmare a evoluțiilor din Crimeea.
Numai că, și de această dată, cel care a preluat efectiv demersurile în favoarea celor două state a fost Victor Ponta. Astfel, premierul a început vineri o vizită în Georgia și, în drum spre Tbilisi, a făcut o escală la Chișinău pentru a avea o întreverere cu premierul Leancă. Iar punctul central al discuțiilor avute atât în Republica Moldova cât și în Georgia a fost în mod firesc situația tensionată din regiune și posibilitățile de coordonare ale reacțiilor la aceste evoluții.
Demersurile diplomatice ale premierului au o relevanță majoră în contextul regional tensionat. Nu este vorba doar despre sprijinul României pentru cele două state, ci și de cel al Uniunii Europene și al NATO, vizavi de catre premierul Victor Ponta devine un emisar implicit, în timp ce Traian Băsescu își ține discursurile.