Rate mai mici la credit? Când ar intra în vigoare ordonanța de ajutorare a datornicilor

| 08 mai, 2014

Programul de restructurare a creditelor populatiei ar putea intra in vigoare de la 1 iulie si ar ajuta in jur de un milion de romani care au datorii la banci, a afirmat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

"Aceasta masura numita gresit, dupa parerea mea, electorata, este una de restructurare a datoriei pentru bun plantici, care au venituri sub medie. (...) O astfel de masura ajuta un milion de oameni care au credite si sunt sub salariul mediu pe economie", a explicat Voinea la Realitatea TV.

El a precizat ca ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, lucreaza in prezent la forma finala a ordonantei, care va fi pusa in dezbatere publica in perioada urmatoare.

"Probabil va intra in vigoare de la 1 iulie. Colega mea, doamna Petrescu, lucreaza la forma finala a acestei ordonante, care va fi in perioada urmatoare in dezbatere publica si apoi pe masa guvernului", a mentionat Voinea.

Premierul Victor Ponta a anuntat, la inceputul lunii februarie, dupa o intalnire cu reprezentantii FMI, BM si CE, doua masuri convenite cu creditorii internationali, printre care schema de restructurare a creditelor romanilor.

Astfel, daca sunt indeplinite conditiile stabilite de stat, aproape un milion de persoane cu restante la banci ar putea beneficia de reducerea ratelor la credit, prinreesalonarea imprumuturilor.

Pe scurt, a spus premierul, "daca ai un credit la banca, venituri sub 1.600 de lei, restante nu mai vechi de 90 de zile, vei plati doar jumatate de rata timp de doi ani, iar dupa acesti doi ani diferentade dobanda pe care banca o impune debitorului, statul o achita din taxa pe venit".

"Masura va fi adoptata prin Ordonanta de Guvern, de sprijin a persoanelor fizice care au credite la banci. Principalele conditii: se adreseaza tuturor creditelor luate de persoane fizice, salariati sau pensionari. Conditia este ca acestea sa aiba un venit lunar mai mic sau egal cu salariul mediu net, 1.610 lei si sa nu aiba restante mai vechi de 90 de zile", a detaliat premierul.

Acesta a continuat aratand ca este o masura optionala pentru persoanele fizice, de care poate beneficia oricine dintre cei 907.000 de creditori persoane fizice din Romania.

Practic, "jumatate de rata se amana doi ani. Statul va suporta diferenta de dobanda dupa ce se termina cei doi ani (...) Injumatatitrea ratei pe doi ani, dar nu mai mult de 500 de ron pe luna. Un credit fiscal care dupa aceasta perioada va fi si este acordat de statul roman pentru a acoperi cresterea dobanzii pe cei doi ani de crestere a ratei. Sub un miliard de euro sa fiedisponibilizati de banci pentru persoanele fizice care vor folosi acesti bani pentru alte necesitati si o crestere a consumului".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ