Victor Ponta, accent pe educaţie
Astfel, bugetul educaţiei în 2013, comparativ cu 2012, a avut, cu 6,5%, cea mai mare rată de creştere din cadrul Uniunii Europene. Mai mult, în 2014, educaţia a primit 13% din bugetul naţional, ceea ce înseamnă peste 22 de miliarde de lei, cu 2 miliarde mai mult faţă de 2013.
Mihail Kogălniceanu spune că România trebuie să aibă un loc în „concertul Europei”, însă acest lucru nu va putea fi obţinut nici prin industrie, nici prin comerţ, ci numai prin educaţie. Obiectivul expus de Kogălniceanu acum 150 de ani, de a transforma România într-o forţă în Europa, este asumat de Victor Ponta, care a realizat că educaţia este cheia şi tratează cu maximă responsabilitate acest domeniu.
Astfel, bugetul educaţiei în 2013, comparativ cu 2012, a avut, cu 6,5%, cea mai mare rată de creştere din cadrul Uniunii Europene. Mai mult, în 2014, educaţia a primit 13% din bugetul naţional, ceea ce înseamnă peste 22 de miliarde de lei, cu 2 miliarde mai mult faţă de 2013. De asemenea, şi domeniul cercetării este tratat cu atenţia cuvenită. Peste 370 de milioane de euro au fost atrase în proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare, iar ţara noastră se poate mândri cu o serie de proiecte extrem de importante în domeniul cercetării: ELI, sângele artificial, Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laseri (CETAL).
Citeşte şi: Alegeri PREZIDENȚIALE 2014: Victor Ponta: Vreau să câştig la vot împotriva lui Iohannis, nu la "masa verde"
Şi cadrele didactice au beneficiat de creşterea alocării bugetare către educaţie. Astfel, profesorii debutanţi au primit cu 10% mai mult la salarii, profesorii primesc 150 de euro ca sumă forfetară, iar peste 340 de milioane de euro au fost utilizaţi pentru a sprijini peste 10.000 de doctoranzi şi peste 2.500 de cercetători post-doctorali. O atenţie deosebită a primit şi învătământul preuniversitar. În primul rând, 2.446 de şcoli din mediul rural şi mic urban au acces la internet. În al doilea rând, au fost distribuite în mediul rural peste 600 de microbuze şcolare. Nu în ultimul rând, a început procesul de revizuire şi modernizare a programelor şcolare şi a manualelor.
Mai sunt multe de făcut în domeniul educaţiei, însă este important că suntem pe drumul cel bun. Din fericire, Ponta a demonstrat că acordă o atenţie specială educaţiei şi este conştient că România nu poate avea o economie modernă şi competitivă fără investiţii în educaţie şi cercetare.