Secretul unui creier perfect sănătos
Timpul care se scurge in viata noastra nu ne este cel mai bun prieten. Incepem sa obosim, sa uitam, sa avem momente de confuzie, de nelamurire. Toate aceste impedimente pot fi inlaturate daca avem grija de creierul nostru. Sa avem grija sa il pastram tanar, activ, in stare buna de functionare.
In principiu, orice activitate fizica pe care o executati va pune creierul la munca. Astfel, se pare ca ar trebui sa ne miscam chiar si atunci cand avem un job de birou. Urcatul scarilor, coboratul acestora, o plimbare scurta in aer liber, sunt activitati fizice care nu va obosesc prea tare dar care ofera putina “miscare” creierului.
Oamenii de stiinta ne confirma faptul ca dupa o activitate fizica de o jumatate de ora, creierul nostru este apt sa ia decizii de doua ori mai rapid decat inainte, si gaseste foarte repede solutii unor probleme cu care ne confruntam.
Ar trebui sa stiti ca cea mai infometata parte a corpului nostru este creierul. 20% din ceea ce mancam zilnic, este preluat de creier. Atfel incat, daca il alimentam cu ceva cola, tigari, cafele si fast food, rezultatele finale vor fi pe masura.
In schimb, daca avem grija sa introducem in dieta zilnica nuci, cereale integrale, vin rosu (nu in exces), oua, avocado, etc., vom observa ca starile de oboseala, lipsa concentrarii, pierderea memoriei, vor disparea ca prin minune.
Un alt exercitiu important pentru mentinerea tineretii si sanatatii creierului nostru este acela prin care avem grija ca, in fiecare zi, sa invatam ceva nou. Orice noua provocare, descoperire, stocare de informatii ne ajuta la stimularea diferitelor zone al creierului (mai ales hipocampusul va fi activat – adica zona responsabila cu memoria). Avand parte de noutati, neuronii sunt permanent activi, astfel incat starea generala de bine nu va intarzia sa apara.
Atentie insa, tot specialistii ne recomanda sa nu folosim exclusiv internetul sau televizorul atunci cand incercam sa gasim solutii ale unor probleme. Cea mai indicata cale, spun ei, este cea clasica, a cautatului prin carti, reviste sau ziare. Cand citim, memoria vizuala se activeaza mult mai repede. Ba mai mult, daca alegem sa scriem cu pixul sau stiloul, sa notam lucrurile importante, sa ne asternem ideile, intrebarile si nedumeririle pe hartie, vom descoperi de indata ca ne ajutam creierul sa se mentina sanatoas. Lucru pe care nu il putem spune despre utilizarea calculatorului.
Alte exercitii propuse de specialisti pentru a pastra mintea “treaza”: sa incercati sa va spalati pe dinti cu mana staga, sau in fiecare week-end sa dezlegati un rebus, sa vizitati o zona pe care nu ati mai vazut-o pana acum, si, un exercitiu pe care il puteti face cu usurinta– schimbati cat de des puteti drumul zilnic cate birou sau dinspre birou.