Soluţia găsită de MEN în cazul manualelor – altfel nu se putea
Având în vedere că nu puteau câştiga licitaţiile în mod cinstit din cauza tarifelor practicate şi a calităţii manualelor cu care s-au prezentat în competiţie, editurile nemulţumite de noile cerinţe au depus o serie de contesaţii şi au blocat astfel procedurile de atribuire a cărţilor şcolare.
Pe lângă implementarea unor reforme structurale, modernizarea instituţiilor de învăţământ şi dotarea cu materialele didactice noi, pentru realizarea unui act de educaţie cât mai performant, Ministerul Educaţiei a avut în vedere şi schimbarea programei şcolare, astfel încât cunoştinţele predate elevilor să fie cât mai accesibile şi atractive.
Pentru ca elevii să poată studia în conformitate cu modificările aduse de minister a fost nevoie de editarea unor noi manuale. Deşi iniţierea procedurilor de licitaţie pentru noile manuale şcolare au început încă din luna februarie a acestui an, editurile au reuşit prin intermediul blocării licitaţiilor să împiedice tipărirea cărţilor şcolare necesare elevilor din clasa I şi a II-a. Toată această situaţie neplăcută a fost generată de editurile nemulţumite de schimbarea procedurilor de achiziţionare, care a pus capăt definitiv înţelegerilor profitabile pe care le aveau cu fosta guvernare portocalie.
Noile proceduri de licitaţie implementate de Ministerul Educaţiei au introdus standarde de calitate şi preţ. Pentru ca editurile să poată intra în procedurile de licitaţie, Ministerul a impus un barem prin care solicită furnizorilor de manuale obţinerea a minimum 43 de puncte pentru calitate şi minimum 43 de puncte pentru preţ. Toate aceste noi cerinţe nu au fost pe placul editurilor care erau obişnuite să câştige licitaţii în spatele uşilor închise într-un mod preferenţial, prin oferirea unor preţuri ridicate la manualele şcolare, în condiţiile în care de cele mai multe ori conţinutul acestor materiale didactice erau depăşite din punct de vedere informaţional.
Având în vedere că nu puteau câştiga licitaţiile în mod cinstit din cauza tarifelor practicate şi a calităţii manualelor cu care s-au prezentat în competiţie, editurile nemulţumite de noile cerinţe au depus o serie de contesaţii şi au blocat astfel procedurile de atribuire a cărţilor şcolare. Totodată, editurile au depus inclusiv plângeri nejustificate la DNA pentru nişte fapte ilegale ce nu s-au comis.
Încă din momentul depunerii contestaţiilor, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a fost conştient că a deranjat interesele editurilor abonate la banii publici şi că războiul cu acestea va fi unul dur. Cu toate că firmele contestatare care publică manualele au blocat licitaţiile, majoritatea manualelor au ajuns la elevi, doar elevii clasei I şi a II-a fiind privaţi de acestea. Până la terminarea procesului de contestaţii, Ministerul Educaţiei a hotărât ca aceşti elevi să utilizeze vechile manuale.
Din păcate, momentan, elevii, au fost privaţi de un act educaţional modern, adaptat noilor cerinţe ale societăţii contemporante. În ciuda blocajelor generate de către contestaţiile depuse de edituri, Ministerul Educaţiei Naţionale va continua modernizarea programei şcoalare şi a manualelor astfel încât acestea să fie adaptate cerinţelor secolului XXI.