Tăriceanu pune punctul pe i cu privire la viitorul PNL
Creşterea PNL a fost dată de o alianţă puternică, anti Băsescu şi anti PDL dar o alianţă majoritară în care consensul politic prima. Declinul PNL este paradoxal dat de o altă alianţă, exact cu cei de care acum doi ani le spunea românilor să se ferească.
Preşedintele Senatului lansează o temă foarte interesantă de urmărit la debutul campaniei pentru europarlamentare. Tăriceanu a spus într-o emisiune că PNL are o alegere importantă de făcut: ori reface USL-ul, ori cade în braţele lui Băsescu.
Parcursul politic al liberalilor este unul tumultuos, ca pe un montagne russe. După ce au reuşit să obţină cele mai bune rezultate electorale din istoria postdecembristă într-o campanie puternic anti regimul Băsescu, preşedinţi de CJ-uri, primari şi o sumedenie de parlamentari, plus jumătate din Guvern, PNL a ajuns astăzi să scadă sub PDL în preferinţele publice. Ultimele sondaje de pe piaţă plasează PNL-ul cam la 15,5% în timp de PDL ar obţine deja 17% din voturile pentru Parlamentul European.
Ce spune Tăriceanu este foarte valid. Creşterea PNL a fost dată de o alianţă puternică, anti Băsescu şi anti PDL dar o alianţă majoritară în care consensul politic prima. Declinul PNL este paradoxal dat de o altă alianţă, exact cu cei de care acum doi ani le spunea românilor să se ferească.
Preşedintele Senatului este o voce raţională pe partea dreaptă a politicii româneşti. Se pare că mesajele pe care Tăriceanu le-a dat, inclusiv în timpul întâlnirilor Biroului Central al PNL nu au fost lipsite de sens. Apropierea PNL de tactica şi modelul Băsescu: scandal, acuze nefondate, limbaj grobian şi multă demagogie a dăunat foarte mult imaginii partidului condus de Crin.
Contraintuitiv, Tăriceanu este încă în cărţi pentru a-l bate pe Antonescu la prezidenţiale. Chiar dacă fostul primi ministru a spus că încă nu este decis dacă va candida sau nu şansele lui rămân pozitive. În această cheie se poate descifra mesajul său către electoratul PNL: dacă mă susţineţi, candidez la prezidenţiale, dacă îl susţineţi pe Crin Antonescu, de fapt îl susţineţi pe Traian Băsescu.
Tăriceanu a mai spus pe bună dreptate că românii "au ajuns sa fie sătuli de atmosfera care a dominat viaţa politică din Romania". Peste exact o lună se va vedea foarte clar la vot opţiunea celor care au format cândva electoratul USL.
La europarlamentare, alianţa PSD-UNPR-PC se plasează în topul preferinţelor electorale, dacă admitem că europarlamentarele din acest an sunt „un tur 0” al alegerilor prezidenţiale, atunci ne vom da seama destul de rapid cine este favorit pentru Cotroceni.
Oare ce vor alege românii, un model politic continuator al regimului Băsescu, reprezentat bineînţeles de proaspătul recrut Crin Antonescu sau un model politic împăciuitor, elegant şi echilibrat reprezentat de Tăriceanu sau Ponta?
Ştirile orei
Fiindcă eşti atât de tânăr, n-am fost în stare decât să mă amuz, cititndu-ţi comentariul.
În altă ordine de idei, "examenul" alegerilor europarlamentare va fi unul foarte interesant. Cu siguranţă, rezultatele acestuia (în condiţiile în care acestea nu vor fi sensibil malversate) vor reflecta o stare de fapt elocventă privind opţiunile actuale şi orizonturile de aşteptare ale românilor.
În ceea ce-l priveşte pe Tăriceanu, fii serios; se pare că n-ai auzit încă vechiul dicton românesc "s-a stricat ca ciorapul la căcâi" ...