Băsescu: Toate partidele să fie atente la legea de finanţare a campaniilor, care prevede sancţiuni grele
Preşedintele Traian Basescu vrea ca electoratul din România să înţeleagă miza alegerilor europarlamentare a cărei campanie electorală a început astăzi. Şeful statului a listat cele mai importante teme pe care candidaţii la alegerile europarlamentare ar trebui să le supună atenţiei în campania electorală.
Cele mai importante declarații ale șefului statului.
- Inca suntem in prima saptamana de dupa paste, spre surprinderea dumnevoastra nu o sa am lucruri foarte interesante, dar vreau sa trag un semnal de alarma legat de campania electorala pentru europarlamentare.
- Din pacate în perioada prelectorala nu s-au discutat temele importante...asa ca as vrea sa va prezint o lista de teme de care depinde viata noastra a romanilor, plecand de la premisa ca Parlamentul European legifereaza suprastatal. Este important sa fim constienti de importanta alegerilor europarlamentare.
- Legislatia PE devine si legislatie nationala.
Câteva dintre temele propuse de preşedintele României
As sugera cateva teme de dezbatere: Primul si cel mai usor de abordat subiect este accesul Romaniei in Schengen.
- Parlamentarii sunt extrem de importanti in a face presiune pe statele membre si in a argumenta de ce Romania poate incepe procesul de aderare, plecand de la premisa ca intrarea in Schengen si adoptarea monedei euro sunt elemente profunde de integrare in UE.
- O alta tema de interes national - cum poate fi sustinut procesul de apropiere si integrare a Moldovei de Uniunea Europeana. E un obiectiv major pentru Romania.
Un alt subiect extrem de important - Romania face eforturi de ani ca problema integrarii roma sa fie acceptata ca o problema a UE, si nu a Romaniei. Romania nu poate interzice accesul liber la miscare pe teritoriul UE.
Cine va câştiga: dreapta sau stânga din PE
Alegerile vor prefigura numele şefului Comisiei Europene. Daca vor castiga socialistii va fi domnul Schulz, daca vor castiga popularii ar fi Junker.
Pentru Schulz, anexarea Crimeei era un fapt implinit, probabil aceeasi abordare va avea daca vor fi alte evolutii negative in favoarea Romaniei, cum grupul socialist a fost extrem de greu de convins sa dea un vot care sa creeze o perspectiva europeana pentru Moldova, in timp ce popularii, liberalii si verzii au sustinut cu toata energia sa se dea aceasta perspectiva.
Ce este in avantajul României: un preşedinte CE socialist sau popular?
- Inclusiv dezbaterea legata de gazele de sist poate fi o tema de dezbatut.
Creştere economica la nivelul Europei. Cea mai mare parte a industriei UE e delocalizata in afara Europei.
S-a vazut ca nu putem asigura prosperitate si locuri de munca numai din servicii. La nivel european, productia industriala are o pondere de 15% in PIB.
Politicile de ocupare a fortei de munca. Europa are un nivel de somaj fara precendent. Politicile de ocupare in mod deosebit in randul tinerilor sunt un subiect de dezbatere.
Putem discuta cum cheltuim banii alocati de Europa pentru locurile de munca pentru tineri. Sunt 106 milioane de euro la dispozitia Romaniei de la 1 ianuarie 2014, au trecut deja 4 luni. Sunt alte peste 400 milioane euro pentru locuri de munca in zone defavorizate.
Utilizarea banilor europeni e un alt subiect de interes pentru electorat.
Avem MCV-ul, s-au facut toate declaratiile ca mecanismul va continua.
Vom avea 32 de reprezentanţi în Parlamentul European... este extrem de important ca grupurile parlamentare din PE să fie informate despre pozitia Romaniei. A ajuns justitia la un grad de independenta suficient, avem garantia ca sunt ireversibile reformele? Mai avem nevoie sau nu de un raport MCV. Iata subiecte extrem de importante.
- Miza nu este sa avem un procent mic de participanti la vot. Miza este sa avem cat mai multi votanti, media europeana a fost la precedentele alegeri europene de 43 la suta, iar in Romania a fost de 23 la sută.
- a doua zi dupa alegeri se analizeaza gradul de europenizare si dupa prezenta la vot. Este extrem de important ca politicienii sa stimuleze prezenta la vot.
Acestea sunt probleme de care eu m-am lovit in ultimii ani.
Sunt gata sa particip la dezbateri care sa-i ajute pe romani sa inteleaga importanta dezbaterii temelor enuntate.
Menţiunile pe teme de maxima actualitate
- Legat de funcţionarea acordului de la Geneva . L-am analizat cu atentie si punctul nostru de vedere confirmat de ping pongul ce se face in diverse capitale, este ca acordul nu a fost suficient de clar pentru a crea obligatii celor care pot sa asigure revenirea la normalitate a Ucrainei.
- A doua observatie, legata de incidentele tot mai frecvente din domeniul sanatatii. Romania are nevoie urgent de o noua lege a sanatatii care pe de o parte sa-i trateze pe medici cu respectul cuvenit prin remunaretia pe care o primesc, pe performanta, si pe de alta parte pacientii sa-si primeasca in mod cinstit drepturile pe care le au de suport din partea statului in sistemul medical romanesc.
Fac un apel la cei reposnabili sa ia din nou proiectul pe care am intentionat cu Emil Boc sa-l punem in dezbatere publica. Este actual si cu usoare ajustari poate scoate din mizerie actualul sistem. Va asigur ca proiectul de lege poate fi reanalizat si se poate trece la implementarea lui. În conditiile in care se mentine resursa financiara pentru sistemul de sanatate, prestatia catre beneficiari va fi mult mai buna.
Averstisment pentru partidele angrenate în campania electorală
Rog toate partidele sa aiba in vedere existenta si continutul legii 78 din 2000. Aceasta lege stabileste sanctiuni grele cu inchisoare de la unu la cinci ani pentru cei care nu respecta regulile de finantare a campaniilor. Cred ca toate partidele trebuie să citească aceasta lege. Art.1 include si conducatorii de partide si descrie ce inseamna coruptie in finantarea campaniei electorale.
Nu vreau să fiu diriginte, am făcut doar o sugestie care ar putea fi în interesul românilor. Dacă partidele nu se angajează în dezbateri, nu o să am ce să fac şi în timpul campaniei voi încerca să explic elemente pe care le ştiu foarte bine, temele de interes major pentru România şi efectele dacă nu ne facem treaba.
Despre legea administraţiei locale
In toate cele 20 de zile de la consiliul legislativ nu a existat nicio observatie, nici de la parchete, nici de la ANI. Am considerat ca promulgarea legii e corecta si ca legea e corecta.
Vacanţa parlamentară: Daca si-ar asuma temele specifice UE ar fi extrem de util, noi avem o participare foarte slaba, iar daca parlamentarii ar folosi cele 30 de zile de campanie sa explice temele majore cu impact major ar fi un castig. Este bine să meargă pe teren, în comunităţi - asta e cea mai bună soluţie.