Adevărul despre opoziţia lui Iohannis la OUG privind aleşii locali
Odată adoptată ordonanţa, consiliderii locali şi judeţeni îşi vor putea alege partidul din care să facă parte, fără a avea teama că îşi vor putea pierde funcţia pentru modul în care votează în organele reprezentative din teritoriu.
Imediat ce Guvernul a anunţat pregătirea unei ordonanţe care să le permită aleşilor locali să opteze pentru un alt partid decât cel pe listele căruia au fost aleşi, o serie de actori politici din opoziţie s-au poziţionat critic la adresa proiectului. S-a discutat mult în contradictoriu pe marginea acestui proiect de ordonanţă, opoziţia argumentând că adoptarea unui asemenea act normativ ar avantaja coaliţia de guvernământ şi pe Victor Ponta.
De remarcat însă că toate aceste discuţii s-au făcut fără a avea în faţă textul proiectului de ordonanţă. Odată cu publicarea acestui text avem ocazia să facem o analiză obiectivă, care ne permite să înţelegem mai exact şi fără partrizanate politice ce propune proiectul guvernului şi care sunt resorturile din spatele discursurilor principalilor lideri din opoziţie.
Unul dintre cei mai critici la adresa propunerii legislative a Guvernului a fost Klaus Iohannis, care a susţinut că "acum se legiferează traseismul politic". "Acum se legiferează traseismul politic. Nu cred că românii vor sta şi se vor tot uita la aceşti teleguvernanţi şi vor fi foarte mulţumiţi. Dacă vor continua în stilul acesta se întâmplă un lucru extrem de simplu: pleacă Ponta, pleacă PSD. Din acest motiv noi protestăm şi vom explica oamenilor de ce este greşit" a declarat preşedintele PNL.
Citeşte şi: Dan Şova: Klaus Iohannis, un traseist politic
În spatele atacului lui Klaus Iohannis la adresa premierului Victor Ponta şi al PSD se află teama că mulţi dintre primarii liberali din teritoriu vor contesta public alianţa cu PDL, împotriva cărora au candidat în 2012. De altfel, mulţi dintre aleşii locali ai PNL şi-au exprimat în repetate rânduri dezacordul faţă de alianţa dictată de la centru cu cei care au tăiat salariile şi pensiile românilor. Deja mulţi dintre primarii formaţiunii conduse de Klaus Iohannis nu se mai raliază poziţiei oficiale a partidului. Cum însă legea prevedea pierderea mandatului de primar în cazul părăsirii partidului, edilii au rămas în formaţiunea pe lista căruia au fost aleşi. Odată intrată în vigoare ordonanţa, mulţi dintre primari vor avea posibilitate să îşi oficializeze despărţirea de PNL şi de strategia impusă de strategia acestuia.
În ceea ce îi priveşte pe consilieri situaţia este şi mai gravă. Până în acest moment, liderii de partid puteau să îi sancţioneze pe consilierii care nu se supuneau ordinelor de la centru cu retragere sprijinului politic şi pierderea funcţiei. Ca urmare, consilierii deveneau o simplă masă de manevră nevoită să accepte deciziile aberante ale conducerilor formaţiunilor pe ale căror liste fuseseră aleşi, aşa cum este cazul liberalilor care s-au trezit că sunt nevoiţi să constituie majorităţi cu PDL, împotriva votului românilor. Odată adoptată ordonanţa, consiliderii locali şi judeţeni îşi vor putea alege partidul din care să facă parte, fără a avea teama că îşi vor putea pierde funcţia pentru modul în care votează în organele reprezentative din teritoriu. Acesta este adevăratul motiv pentru care Klaus Iohannis se opune ordonanţei de urgenţă în discuţie.