CSCI: Victor Ponta, favorit pentru preşedinte cu un an înainte de scrutin
Înghesuit bine de preşedintele Traian Băsescu şi de “prietenul” Crin Antonescu, Victor Ponta se încăpăţânează să ocupe prima poziţie în preferinţele românilor legat de alegerile prezidențiale de la anul.
Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, spune o vorbă înţeleaptă din bătrâni, care reflectă perfect gândirea politicianului român. Înghesuit bine de preşedintele Traian Băsescu şi de “prietenul” Crin Antonescu, Victor Ponta se încăpăţânează să ocupe prima poziţie în preferinţele românilor. Toată isteria generală, lipsită de argumente palpabile, atât în cazul Legii amnistiei şi Codului Penal, cât şi cea care a gravitat în jurul bugetului poate fi încadrată la Cooperativa Munca în Zadar. Ţinta atacurilor, primul ministru, nu numai că este liderul politicienilor la capitolul încredere, dar românii îl văd şi la Cotroceni.
Ultimul barometru de opinie legat de alegerile prezidenţiale, realizat de CSCI, îl reconfirmă pe Victor Ponta în pole-position. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru preşedinţie, 32% din respondenţi ar da votul primului ministru. Ipotetic vorbind, în cazul unor alegeri desfăşurate într-un singur tur de scrutin, Victor Ponta ar câştiga detaşat. Pe locul doi, la o distanţă apreciabilă, se află Crin Antonescu cu 24%, urmat de Mihai Răzvan Ungureanu 21% din voturi, Cătălin Predoiu 8% şi Dan Diaconescu 6%.
În mod evident şeful Guvernului şi-a consolidat poziţia pe partea stângă a eşichierului politic fiind singurul lider care contează. În ceea ce priveşte dreapta, surprinde declinul necontrolabil al liderului PNL, rămas fără nucleul dur al USL-ului care a emigrat în masă spre PSD, implicit Victor Ponta, dar părăsit şi de o parte a aşa-numitului bazin de nehotărâţi din zona de dreapta pe care a vânat-o obsesiv însă fără succes. Aceasta optează temporar spre MRU, în aşteptarea unui semnal “mai bun” de la Traian Băsescu. Aşadar, scorul bun obţinut de MRU poate fi interpretat doar ca o victorie de etapă, datorată absenţei omului care va primi blagoslovenia lui Băsescu. Cătălin Predoiu joacă mai degrabă în rolul vagonului poştă decât al locomotivei pentru PDL, cu un scor mult sub cel al partidului.
Sondajul tratează şi evoluţia candidaţilor în turul doi. Şi aici lucrurile sunt favorabile şefului social-democrat, Victor Ponta ar învinge orice candidat al dreptei în turul doi. Împotriva lui Crin, primul ministru ar obţine 59% din voturi, contra la 41%. În faţa celorlalți prezidențiabili, Ponta se distanţează şi mai clar - 66% vs. MRU şi 67% în luptă cu Cătălin Predoiu.
Rezultatele scot la lumină o problemă pe care USL trebuie să o gestioneze în regim de urgenţă - valabilitatea candidaturii lui Crin Antonescu la Cotroceni. La momentul actual doar un sprijin total şi necondiţionat al PSD-ului îl mai ţine pe linia de plutire pe liderul liberal, însă şi aşa a pune toţi banii pe Crin este sinonim cu a miza pe o mârţoagă la derby-ul Royal Ascot. Prost sfătuit, şeful Senatului s-a aflat într-o permanentă opoziţie faţă de guvernul din care şi miniştrii săi fac parte, pe de o parte, simultan a trimis bezele electoratului fidel şefului statului (un fel de gentleman agreement de la distanţă cu Băsescu). Din păcate, Crin a şters în grabă cu buretele avertismentele lansate de preşedinte de-a lungul anului, vizavi de şansele sale la Cotroceni, egale cu zero în viziunea lui Băsescu, căzând cu uşurinţă în capcana reevaluări. Să ne amintim ce declara preşedintele în primăvară - “Niciunul dintre ei nu va fi preşedinte, dintre cei pe care i-aţi spus mai înainte (Antonescu, Oprescu, Iohannis, Ponta). Dintre politicieni, niciunul nu va fi preşedinte... Victor Ponta a spus clar că nu vrea, iar ceilalţi trei nu pot.”
În varianta unei candidaturi pe cont propriu, Antonescu va fi canibalizat încă din primul tur de scrutin de ceilalţi pretendenţi ai dreptei, fenomen care nu se va diminua în turul doi, dacă liberalul ajunge în finală. În ambele situaţii, singurul beneficiar al acestui turneu final pare a fi Victor Ponta. Pe de o parte, o finală cu Crin poate fi la pas câştigată şi prin non-combatul celorlalte formaţiuni de dreapta. La asta se pricepe cel mai bine Traian Băsescu, va aduceţi aminte de referendumul pentru demitere sa din vara lui 2012. De cealaltă parte, o luptă cu MRU sau Predoiu este dezechilibrată din start. Ponta este un politician mai experimentat, în pofida vârstei, cu rezultate bune la guvernare şi ceea ce contează pentru români cu lipici, cum se spune, mult mai carismatic.