Debutul regizoral al lui Traian Băsescu la Casa de filme Cotroceni
Traian Băsescu a mai aruncat ceva resturi echipei de propagandiști a popularilor, cam lihniți de la atâta reviriment economic ”cauzat” de guvernul Ponta. Negru de supărat pe lume pentru pelteaua interminabilă a filmărilor despre mizerabilele implicații dintre familia sa și clanul lui Bercea Mondialu, Traian Băsescu s-a gândit probabil că ar fi o idee bună să le plătească adversarilor săi cu aceeași monedă.
Zis și făcut și de aici a răsărit celebra filmare de la Cotroceni, o mizanscenă patetică cu un Băsescu rânjind satisfăcut, anticipând gustul dulce al răzbunării ce avea să izbucnească de a doua zi, o dată înregistrarea ajunsă la dispoziția presei.
Citeşte şi: ÎNREGISTRAREA de la Cotroceni. Băsescu către Petrescu: Unde spuneaţi că aţi terminat: la Harvard, la Oxford?
Socoteala de acasă a lui Băsescu nu s-a prea potrivit însă cu cea din târg, cel puțin asta rezultă dacă citim și alte comentarii în afara celor executate de sârguincioșii propagandiști amintiți mai sus. Ce s-a putut vedea în materialul respectiv, pe lângă ce ar dori băsiștii să ne explice că am văzut, de fapt? Un Traian Băsescu care de la înălțimea unei cariere de politruc ia peste picior o femeie care-l surclasează ca studii, tact și prestanță. Un președinte care se scobește, ce-i drept discret, în nas în timp ce savurează vizibil farsa lipsită de cea mai elementară formă de politețe și pretențiile aceluiași de a fi servit cu ”argumente de Harvard”. Ce ar fi făcut împărăteasca figură Traian D'Anvers cu aceste argumente, presupunând că i-ar fi fost oferite, va rămâne în veci un mare mister. Polivalentul Băsescu se presupune că ar fi rumegat cifrele și ațoasa dare de seamă economică cu aceeași dexteritate cu care dădea odinioară peste cap paharele de alcool cu între timp decăzutul Gigi Becali, la cârciumă.
Spre disperarea miștocarului președinte, calmul ucigător al lui Victor Ponta i-a zădărnicit în mare măsură planul de a o umili public pe ministrul Ioana Petrescu. Gesturile prin care primul-ministru i-a indicat ministrului Finanțelor să nu ia în serios aberațiile lui Traian Băsescu au rămas incluse – din fericire- dovadă că slugile care au realizat editarea ulterioară nu stau prea bine cu discernământul politic.
Dar discuția este mai serioasă decât pare la o simplă vizionare. Aici, dincolo de hachițele și disperarea evidentă a unui Băsescu rămas fără muniție în pragul ultimei confruntări electorale, avem de-a face cu aceeași problemă principială foarte importantă: cine pe cine subordonează și de ce, în ce bază? Avem de-a face cu aceeași obsesie veche a lui Băsescu, care periodic vrea să încalece guvernul și primul-ministru și, pentru că nu mai poate de când a fost atenționat de CCR, încearcă măcar să ridiculizeze pe cât posibil Parlamentul. Am mai scris în repetate rânduri pe obiectiv.info, una din principalele probleme -poate chiar cea mai importantă- care se cere rezolvată cu celeritate în perioada post-Băsescu este eliminarea confuziei generate de sintagma republici semi-prezidențiale. La ora actuală România nu e nici cal nici măgar și dacă vrem să intrăm într-un final în rândul lumii civilizate, trebuie să eliminăm această breșă regretabilă prin care Traian Băsescu a reinterpretat Constituția după cum i-a convenit, a guvernat în locul lui Boc și și-a permis să ia în repetate rânduri Parlamentul României peste picior.
Aceasta a fost miza reală a ambuscadei mediatice ratate de Băsescu la adresa premierului și a ministrului său de Finanțe, așa cum a remarcat-o și Horațiu Pepine, pe pagina Deutsche Welle: ” De fapt nu am aflat decât ceea ce ştiam şi anume că textul Constituţiei româneşti încurcă lucrurile. Câtă vreme în fruntea statului se află un preşedinte care are ambiţia evidentă de a fi recunoscut ca şef unic al Executivului şi în fruntea guvernului se găseşte un premier sigur pe sine, care nu este dispus să accepte o poziţie subalternă, vom asista mereu la această rivalitate de roluri.”
Citeşte şi: PNL cere demisia ministrului de Finanţe: "Ioana Petrescu n-ar mai trebui să intre în Ministerul de Finanţe"
Afară de această subordonare viciată, pe care după cum s-a văzut premierul a evitat-o politicos dar ferm, ce li se mai poate reproșa celor doi? Că Victor Ponta nu-i permite lui Traian Băsescu să-l ghidoneze ca pe Emil Boc? Că l-a lăsat să-și facă numărul fără să intre în jocul său și fără să recurgă la recuzita teatrală folosită pe vremuri de ciudatul Crin Antonescu, care se ridica și pleca razna? Că nu i-a făcut hatârul lui Băsescu, să țipe și să facă circ? Dacă o făcea, credeți că ecourile din presa băsistă de a doua zi erau mai favorabile? Victor Ponta acționează cu răceala și reținerea deprinse în anul de foc 2012, când a avut ocazia să constate direct cât de repede se interpretează peste hotare excesele de discurs și comportamentul politic dâmbovițean stil Antonescu. Victor Ponta nu a făcut circul dorit de o anumită parte a electoratului, ei și? Ce dovedește asta, altceva decât că este un politician și nu un actor? Avem nevoie la Cotroceni de un personaj normal la cap și echilibrat sau de încă o figură histrionică care să ne scoată fire de păr alb cu hachițe alese, pentru cel puțin un mandat de acum încolo?
Ce-i putem reproșa ministrului Ioana Petrescu? Că nu s-a lăsat ”examinată” de profesorul în economie Traian Băsescu? Priceperea președintelui a fost cât se poate de evidentă în plină criză, când îl parca pe dreapta pe docilul său premier și guverna în locul acestuia. Cam pe atunci și-a dat președintele corijența la economie, pe spatele nostru și nu cred că mai are cineva nelămuriri în acest sens.
Citeşte şi: O explicaţie pentru jocul iresponsabil făcut de Băsescu în cazul reducerii CAS
Ce-i mai putem reproșa, deci, Ioanei Petrescu? Poate doar că nu este Elena Udrea, căci orice altă femeie pare să fie privită și tratată cu grobian dispreț de amatorul de ”păsărici” și ”țigănci împuțite” de la Cotroceni, perfect indiferent față de pregătirea intelectuală și profesională a nefericitelor care au avut într-un moment sau altul proasta inspirație să-i deranjeze câmpul vizual. Am aflat deci că orice femeie care nu e Udrea îi pute lui Băsescu, la fel cum îi put și universitățile de prestigiu din Occident. Ce bine ar fi fost dacă Traian Băsescu ar fi examinat-o la fel de intransigent și pe propria sa fiică, care accidentează în mod uzual mortal limba română pe trecerea de pietoni și asta chiar înainte să o fi trimis cu atâta dexteritate să ne reprezinte în Parlamentul European. Acestea fiind spuse, rămânem la părerea noastră și anume că filmările lui Bercea Mondialul rămân în continuare mult mai interesante decât cele comandate de Traian Băsescu.