Nicolăescu, ultima lovitură pentru a acoperi propria incompetenţă în scandalul vaccinului de la Cantacuzino?
Pentru a acoperi scandalul de la Institutul Cantacuzino privind vaccinul antigripal, Eugen Nicolăescu a dictat demisii în stânga şi-n dreapta (înaintea lui Marius Savu, a fost demisă şi directoarea Institutului Cantacuzino, Aurelia Drăghici), a declanşat anchete de ochii lumii.
Crin Antonescu anunţase, în urma întrunirii Delegaţiei Permanente a PNL de marţi seară, că toţi miniştrii liberali din Cabinetul Ponta îşi vor înainta demisiile până miercuri la orele 12.00. Gestul de forţă al preşedintelui PNL a fost pus în aplicare de toţi membri liberali din cadrul Executivului.
La Ministerul Sănătăţii însă, demisia lui Eugen Nicolăescu nu s-a produs înainte ca liberalul să ia o decizie controversată. Astfel, de-acum fostul titular al portofoliului Sănătăţii l-a demis pe preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, pentru "lipsă de responsabilitate şi neprofesionalism în gestionarea situaţiei vaccinului gripal", întrucât ar fi folosit o metodă neconformă de testare a vaccinului. Eugen Nicolăescu a declarat că din documentele raportului Corpului de control al primului ministru reiese că preşedintele ANM a transmis documente mai mult către Guvern şi mai puţin către minister.
Dacă preşedintelui Agenţiei Naţionale a Medicamentului i s-au imputat neprofesionalismul sau lipsa de responsabilitate, atunci ar fi fost normal ca decizia de destituire să fi fost asumată de Eugen Nicolăescu anterior, nu doar cu câteva ore înainte de a-şi înainta el însuşi demisia din Guvern.
Pentru a acoperi scandalul de la Institutul Cantacuzino privind vaccinul antigripal, Eugen Nicolăescu a dictat demisii în stânga şi-n dreapta (înaintea lui Marius Savu, a fost demisă şi directoarea Institutului Cantacuzino, Aurelia Drăghici), a declanşat anchete de ochii lumii, a sesizat SRI-ul şi a încercat să îi responsabilizeze pe alţii pentru situaţia catastrofală. Ceea ce evită să menţioneze ministrul demisionar este faptul că o mare parte a vinei pentru vaccinul neconform fabricat de Institutul Cantacuzino îi aparţine. Fiindcă cel care a pus presiune pe conducerea Institutului pentru a definitiva vaccinul antigripal pentru această iarnă a fost chiar Eugen Nicolăescu.
În acest context, decizia de demitere a preşedintelui Agenţiei Naţionale a Medicamentului luată de Eugen Nicolăescu pare a fi mai cu seamă o răzbunare pentru că şeful ANM a dezvăluit întregul scandal, dublată de o fugă de responsabilitate. Pentru liberal, decizia Delegaţiei Permanente a PNL privind depunerea demisiilor din Cabinetul Ponta nu numai că nu a fost dificilă, dar a şi reprezentat o adevărată izbăvire.
Cert este că mandatul lui Eugen Nicolăescu în fruntea Ministerului Sănătăţii nu a fost nici pe departe unul pozitiv. Reforma din sistem a bătut pasul pe loc, gestionarea fondurilor în sănătate este în continuare un punct nevralgic, iar pacienţii deplâng tarele sistemului public de sănătate. Să vedem totuşi şi partea plină a paharului – retragerea PNL de la guvernare ne-a scutit de scenariul sumbru în care Eugen Nicolăescu ar fi preluat portofoliul Finanţelor. Economia României ar fi avut probabil aceeaşi soartă precum sistemul sanitar sub mandatul lui Eugen Nicolăescu.
Ştirile orei
Nu e de mirare ca Romania merge din rau in mai rau ...