Bucurie mare în tabăra lui Traian Băsescu. Popularii sunt cei mai veseli, căci în opinia lor respingerea sesizării făcute de Victor Ponta privind implicarea președintelui în campania electorală ar însemna că pur și simplu Traian Băsescu are ... liber la tricouri cu PMP. Elena Udrea, desigur, își reia în acest context cu și mai mare entuziasm planurile pentru prezidențiale.
La o primă vedere așa ar fi: CCR decide că nu există conflict constituțional pe motiv că președintele nu este competitor politic. Cel puțin așa a apărut în primele știri despre decizie și există bănuiala că din acest motiv primul-ministru Ponta a declarat că nu comentează decizia Curții până când nu apare și motivarea în clar.
Și, într-adevăr, nu numai că apare neclară neutralitatea presupusă de statutul de necompetitor al președintelui, dar lămuriri ulterioare apar în declarațiile judecătorului Toni Greblă, din care reiese că CCR nu ar fi declarat constituțională stricto sensu participarea președintelui la o campanie ce presupune clar partizanat politic. Precizarea făcută de judecătorul CCR Toni Greblă face ca decizia dată de Curtea Constituțională a României să apară mai degrabă ca o eschivă.
Curtea evită, practic, luarea unei decizii de constituționalitate ante factum! Ce înseamnă asta? Că, până la urmă, s-ar putea dovedi că Victor Ponta are dreptate. Dar asta presupune ca Parlamentul să declanșeze o nouă procedură de suspendare, să aducă argumente în sensul susținerii acesteia și să le înfățișeze CCR, care ar putea astfel – conform afirmațiilor lui Greblă- să se pronunțe justificat pe caz. Judecătorul Greblă a detaliat că CCR nu are atribuții în lămurirea comportamentului unor demnitari în exercițiul mandatului, lucru destul de fundamentat logic. Cât timp nu se declanșează procedurile prevăzute în situația în care se încalcă prevederile constituționale, orice sesizare a CCR este prematură. Ceea ce apare însă evident este că în conjunctura actuală declanșarea unei astfel de proceduri – oricât de spectaculoasă politic și de justificată juridic – este virtualmente imposibilă, din lipsă de timp. O astfel de procedură ar putea, în ultimă instanță, să prelungească mandatul președintelui, în loc să-l scurteze...
loading...