10 lucruri pe care NU le ştii despre creier
Creierul uman este cel mai complex organ al corpului şi, probabil, cea mai complexă prezenţa din Univers. Este evident că minunile lumii se datorează creierului uman. Acesta, în complexitatea lui, se comportă ca un instrument de stocare ale amintirilor noastre nepreţuite.
1. Creierul uman este singurul organ care nu este străbătut de nervi, în ciuda faptului că se comportă precum comanda centrală a sistemului nervos central (SNC). Ceea ce implică, în mod logic, faptul că acesta nu doare niciodată.
2.Creierul uman consumă cea mai mare parte din energia care este generată de corpul uman. Pentru exactitate, acesta consuma 20% din energie, deşi acesta reprezintă doar 2% din totalul greutăţii corporale.
3.Numărul de neuroni din creier este de aproximativ 100 miliarde, care reprezintă aproximativ de 15 ori totalul populaţiei planetei. Acest număr foarte mare de neuroni creşte ablitatea de procesare a creierului.
4. Creierul uman este privit ca organul cu cea mai multă grăsime, din corpul uman. Aproximativ 60% din creier este comprimat în grăsime, care este cea mai mare concentraţie de grăsime prezentă într-un singur organ al unei fiinţe sănătoase. Mai mult, 75% din masa totală a creierului este comprimată în apă, apă care regularizează funcţii diferite în creier.
5. Neocortexul este porţiunea creierului uman care este responsabilă pentru limbaj şi conştienţă. Acesta reprezintă aproximativ 76% din creierul uman şi, astfel, îl face cel mai mare, comparativ cu alte animale.
6. Este considerat de către mulţi că oamenii îşi folosesc mai puţin de 10% din capacitatea creierului. Aceasta este o concepţie greşită, pentru că fiecare parte a acestuia are propria lui funcţie.
7. În primul trimestru al sarcinii, neuronii se înmulţesc cu o rată de 250.000 neuroni pe minut.
8. Aproximativ 15-20% (750 ml) din totalul fluxului sangvin cardiac este direcţionat, în fiecare minut, către creier.
9. Energia consumată de creier, care este de aroximativ 25 watţi este suficientă, pentru a ilumina un bec.
10. Creierul uman nu este perfect, aşa cum se credea. Dovezile le constituie numeroase circumstanţe în care s-a demonstrat că păcăleşte oamenii, determinându-i să perceapă lucrurile diferit de modul în care se întâmplă în realitate.
Sursă: epyk.com